Zanim jednak spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie, należy wyjaśnić czym właściwie jest jadłodajnia. Jest to lokal gastronomiczny, oferujący posiłki o znacznie niższej cenie i wydawane szybciej niż w restauracji, jednak wybór dań jest zwykle bardziej ograniczony. Jej działalność jest często porównywalna z działalnością barów.
W dawnej Polsce stosowano terminu karczma lub dom zajezdny. Były to również zbliżone formy działalności gastronomicznej. Niektóre jadłodajnie zajmują się wydawaniem posiłków dla osób bezdomnych, ale bardzo często klientami jadłodajni są również osoby starsze, studenci, uczniowie, a także pracownicy firm lub pozostali konsumenci. Wiele obiadów jest także wysyłanych i dostarczanych dla Klientów w dostawie na zamówienie.
W jadłodajniach królują tradycyjne, zestawy obiadowe najczęściej pochodzące z rodzimej kuchni, są to dania popularne i lubiane. Najczęściej zamawiane zestawy składają się z zupy oraz drugiego dania, często jako napój wybiera się kompot owocowy. Czasem kucharze sięgają odrobinę dalej i w przygotowywanych obiadach widać wpływy innych kuchni. Wszystko zależy od inwencji szefa kuchni i jego pomocników.
Co by nie powiedzieć o jedzeniu w jadłodajniach, dla wielu klientów najistotniejsza jest pewnie niska cena. Za dwudaniowy zestaw można zapłacić mniej niż 20 zł, co jest ceną konkurencyjną dla wielu popularnych fastfoodów, że o restauracjach nie wspominając. A i jakość jaką oferują też jest często wyższa niż w punktach wydających posiłki fastfood. Zdecydowanie obiad domowy jest zdrowszy i bardziej pełnowartościowy względem „śmieciowego jedzenia”. Co ze smakiem? Kwestia dla wielu pewnie dyskusyjna, aczkolwiek miłośników domowych obiadów nie brakuje. Można to stwierdzić widząc jak dużo klientów odwiedza tego rodzaju punkty gastronomiczne w porze obiadowej.
Można zaryzykować stwierdzenie, że obecnie jadłodajnie przechodzą swojego rodzaju renesans. Lubimy przecież jeść dobrze i nie wydając na to dużych sum gotówki, a przy okazji zwalniamy się z obowiązku gotowania we własnym domu. A i naczyń nie będzie trzeba zmywać. Jest to nie tylko komfort i wygoda, ale i oszczędność wody.
Pod względem proponowanych ofert, lokale gastronomiczne prześcigają się w walce o klientów. Z całą pewnością jakość, smak i niska cena mają wpływ na wybór głodnych klientów. Z całą pewnością istnieje również stałe grono osób regularnie stołujących się w tego rodzaju miejscach.
Walka z sieciowymi fastfoodami, nie należy do najłatwiejszych. Lokalne jadłodajnie zachęcają atrakcyjnymi rabatami, np. przy zakupie abonamentu na cały miesiąc lub dla grup osób, emerytów, studentów, itp.
Jeżeli jednak zdecydujecie się na zjedzenie obiadu w tego typu jadłodajnia, pewnie nie wyjdziecie głodni. Porcje zazwyczaj dawane są po domowemu, a więc ich wielkość potrafi nasycić. Warto chociaż raz spróbować wybrać się na obiad i osobiście sprawdzić czy taka forma zamawiania posiłków nam odpowiada.