W dobie popularności zdrowej i nieprzetworzonej diety wiele osób zwraca uwagę na zalety surowego jedzenia. Według takich osób powinniśmy wyrzucić z kuchni piekarniki do zabudowy, a nawet… płyty grzewcze. Czy to tylko ponury żart?

Data dodania: 2019-12-18

Wyświetleń: 1456

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Czy w kuchni potrzebny jest piekarnik? Za i przeciw

Piekarnik do zabudowy czy wolnostojący?

Większość z nas ma w swoich kuchniach piekarniki. Jedni dysponują piekarnikiem zespolonym z płytą grzewczą, inni osobnym urządzeniem wmontowanym w meble. Który sprzęt jest lepszy? Czy lepiej sprawdzają się piekarniki do zabudowy, czy te wolnostojące? Wszystko zależy od tego, jakie masz poczucie estetyki. Kiedyś nikogo nie raził widok kuchenki gazowej stojącej między meblami. Taką kuchenkę miał praktycznie każdy, a między nią i sąsiednimi szafkami było czasami nawet kilka centymetrów przestrzeni. Piekarnik musi się wentylować – powtarzano, ale nie miało to nic wspólnego z prawdą, a jedynie powodowało problemy ze sprzątaniem. Teraz wiemy, że najłatwiejsze do utrzymania w czystości są piekarniki do zabudowy. Takie urządzenia wyglądają też estetycznie i są bardzo pojemne. Można je pięknie obudować meblami, co znacznie ułatwia ich późniejsze utrzymanie w czystości. Między takim piekarnikiem a meblami nie ma większych otworów, do których mogłyby wpaść kawałki jedzenia lub drobny sprzęt kuchenny. Wybrane modele piekarników możesz obejrzeć na 7agd.pl/piekarniki-do-zabudowy.

Czy piekarnik w ogóle jest Ci potrzebny?

Rezygnacja z piekarnika w kuchni wydaje się niemalże utopią. Jak to? Jak żyć bez ciasta i bez pieczonej karkówki? Zwolennicy diety paleo próbują nas przekonać, że nie potrzebujemy w swoich kuchniach piekarników, ale czy mają rację? Każda, nawet najsłabsza gospodyni domowa powiedziałaby, że taki pomysł to szaleństwo. W końcu piekarnik służy nam nie tylko do pieczenia, ale też do suszenia, czyli najstarszej metody konserwowania żywności. Rezygnacja z piekarnika to jednocześnie rezygnacja w wielu jakże bogatych i różnorodnych smaków i zapachów. Aromatu pieczonego mięsa lub pieczonych warzyw nie da się podrobić – nie uzyskamy ich ani w procesie gotowania, ani duszenia. Na pozbycie się piekarnika mogą sobie więc pozwolić tylko naprawdę „odważni”.

Jak piec, żeby dania były zdrowe a piekarnik czysty

Jeśli nie wyobrażasz sobie pozbycia się z kuchni piekarnika, ale chcesz piec zdrowo, to warto stosować się do kilku cennych wskazówek. Przede wszystkim dobrze porównaj piekarniki do zabudowy – im lepszy będzie wybrany sprzęt, tym skuteczniejsze jego działanie, a pieczenie prostsze i szybsze.

Do pieczenia potraw nie dodawaj tłuszczu, a jeśli już musisz, to niech go będzie tylko odrobina. Mięso samo w sobie ma tłuszcz, w niektórych przypadkach jest go na tyle dużo, że nie potrzeba dodatkowego. Staraj się też piec potrawy przez większość czasu w folii aluminiowej, w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, a dopiero pod koniec pieczenia odkryć, by się lekko zrumieniły. Bardzo spieczone i przesuszone potrawy nie są ani smaczne, ani zdrowe.

Czyszczenie piekarnika nie musi być udręką. Przede wszystkim wybierz model z funkcją samoczyszczenia. Wtedy wystarczy włączyć odpowiedni program, a kawałeczki potraw zostaną zaparowane i będzie je można łatwiej usunąć. Alternatywą może być wstawienie do piekarnika żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą. Parująca woda zmiękczy zabrudzenia, a do ich usunięcia wystarczy już tylko wilgotna ściereczka.

Uważaj podczas wyjmowania potraw z piekarnika. Bądź szczególnie ostrożna z potrawami, z których mogą ściekać kropelki tłuszczu. Jeśli wyleją się w piekarniku, a Ty tego nie zauważysz, to przy ponownym włączeniu urządzenia tłuszcz zacznie się wypalać. Tak samo stanie się z okruszkami ciasta czy upuszczonymi kawałkami warzyw. Najlepiej po każdym pieczeniu dokładnie przetrzeć piekarnik, a wtedy utrzymasz go dłużej w czystości. Do czyszczenia bardzo trudnych zabrudzeń wykorzystaj specjalny preparat w sprayu. Pamiętaj tylko, że trzeba go później dokładnie usunąć. Po naniesieniu płynu czyszczącego odczekaj kilka minut, a później kilkukrotnie zetrzyj go wilgotną miękką ściereczką i pozostaw piekarnik otwarty aż do wyschnięcia. Zawsze po pieczeniu uchylaj drzwiczki, by nagromadzona para i ciepło mogły opuścić wnętrze urządzenia. Szyby piekarnika nigdy nie czyść proszkiem do czyszczenia. Zamiast tego lepiej użyć delikatnego mleczka bez rysujących drobin.

Zobacz, jakie piekarniki do zabudowy oferują marki Bosch, Samsung, Beko, Amica i Candy. Porównaj poszczególne modele na portalu 7AGD i przejdź bezpośrednio do sklepu oferującego najciekawszy piekarnik.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena