Ręczne wałkowanie ciasta bardzo rzadko przychodzi z łatwością i sprawia przyjemność, szczególnie, jeśli jego kontekstem są usługi gastronomiczne, gdy trzeba to robić na dużą skalę. Rozwiązaniem w takim przypadku może być wałkownica do ciasta, w znacznym stopniu usprawniająca i przyspieszająca kłopotliwą czynność. 

Data dodania: 2020-07-04

Wyświetleń: 183

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Wałkownica do ciasta - 3 powody, dla których potrzebujesz ich w swojej gastronomii

Ważne, aby wałkownice wykonane były z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia ich bezproblemową, długotrwałą eksploatację oraz łatwość utrzymania w czystości. Do jakich zastosowań w kuchni przyda się wałkownica?

1. Wałkownice i rodzaje ciast

2. Wałkownice i rodzaje potraw

3. Eksploatacja wałkownicy

Śmiało można powiedzieć, że wałkownice do ciasta to nowe wcielenie tradycyjnych wałków: szybsze, bardziej profesjonalne i pozwalające osiągnąć znakomite rezultaty.

Wałkownice i rodzaje ciast

Przyjęło się uważać, że wałkownica do ciasta znajdzie zastosowanie przede wszystkim w przygotowywaniu potraw z ciasta makaronowego. Nie tylko jednak włoska trattoria odkryje zalety, płynące z posiadania tego urządzenia w swoim asortymencie. Wałkownice świetnie radzą sobie z praktycznie wszystkimi rodzajami ciasta, między innymi płatami francuskimi, półfrancuskimi czy pierogowymi. Ich precyzyjna i zautomatyzowana praca zapewnia wysoką jakość i minimalizuje ryzyko pomyłek. Zastosowanie maszyny sprawia, że ciasto się nie niszczy i właściwie zawsze wychodzi idealnie.

Wałkownice i rodzaje potraw

Konieczność rozwałkowania ciasta zachodzi w przypadku bardzo wielu potraw: od włoskiej pizzy i makaronu przez pieczywo i pierogi, aż po słodkie wypieki. Na rynku dostępne są maszyny o różnej specyfice. Za ich pomocą uformować można okrągłe lub prostokątne placki. W wielu przypadkach opcje regulacji grubości ciasta otwierają naprawdę szerokie możliwości. Wałkownice mają tę zaletę, że - niezależnie od typu masy, która znajdzie się wewnątrz - nie uszkadzają struktury ciasta i nie nagrzewają go, czego trudno uniknąć przy obróbce manualnej. Wałkowarka do ciasta jest po prostu szybsza i dokładniejsza niż praca rąk ludzkich.

Z czasem korzystanie z wałkownicy przełoży się na wyraźne oszczędności, odczuwalne w kasie lokalu. Sprawniejsza obsługa przełoży się na zwiększenie liczy przyjmowanych od klientów w lokalu zamówień, niezależnie od tego, czy prowadzimy bar mleczny, pizzerię czy spaghetterię.

Eksploatacja wałkownicy

Ciasto przepuszczone przez wałkownice nie nagrzewa się, ze względu na obecność nieprzywierającej powłoki. To bardzo ważny element nie tylko w przypadku ciasta kruchego, które im chłodniejsze, tym lepszą ma strukturę. Także i inne typy, dzięki stałej temperaturze, zachowują tę samą konsystencję i pożądaną lepkość. Znaczenie ma również ilość wałków, służących do obrobienia ciasta. Na rynku dostępne są urządzenia wyposażone w jeden lub dwa wałki. Jeśli zdecydujemy się na wałkownice do ciasta jednowałkowe, może pojawić się konieczność przepuszczenia ciasta ponownie, gdyż nie będzie ono właściwie wyrobione. Z tego właśnie względu wałkowarka do ciasta dwuwałkowa polecana jest wszędzie tam, gdzie ciasto wyrabiane jest w dużej ilości.

Czy stosowanie wałkownicy wymaga szczególnego przygotowania lokalu? Nie ma takiej konieczności. Do poprawnego działania sprzętu potrzebne jest tylko właściwe, zgodne z instrukcją producenta zasilanie. Wartości te mogą być różne: 230V lub 400V, dlatego też przed sfinalizowaniem zakupem należy upewnić się, jakie możliwości ma sieć energetyczna w lokalu. Pomoże to uniknąć niewłaściwego dopasowania sprzętu i późniejszej reklamacji.

Licencja: Copyright - zastrzeżona