Masowa produkcja, również pieczywa, ciast i ciasteczek, kojarzy się przeciętnemu Kowalskiemu raczej z ogromną fabryką, pełną monumentalnych kadzi na ciasta, majestatycznych pieców i ogromnych kominów. Jednocześnie sukces w tej dziedzinie zależy także od takich drobiazgów jak chociażby łopatki, niewielkie miarki do odmierzania ilości składników czy na przykład odpowiednie sitka. Dozowanie podczas pieczenia jako procesu w pełnym jego znaczeniu, to wbrew pozorom szereg istotnych, choć drobnych czynności. Jednak to od nich zależy, czy pieczywo lub ciasta, jakie widzimy później na ekspozycji wyglądają wystarczająco kusząco i apetycznie.
Słodkie życie
Jeżeli tworzymy słodkie wypieki na pewno dozowanie cukru, zarówno tego zawartego w samym cieście, jak i na jego powierzchni staje się sprawą kluczową. Jeżeli dodamy go zbyt wiele lub zbyt mało – to nie jest to już wypiek o jaki nam chodziło. Właśnie dlatego precyzyjny dozownik do cukru to podstawa. Jednak będzie miał on nieco inny kształt i zastosowanie w zależności od tego, czy chodzi akurat o miarkę mającą odmierzać odpowiednią ilość cukru, czy też może o sitko do przyprószenia zaledwie dekoracyjnie wypieku na jego powierzchni. Te niepozorna, banalne czynności są decydujące jeżeli chodzi o ostateczny wizualny efekt, który ma za zadanie przyciągnąć klientów. Oprócz dozowników przeznaczonych typowo do cukru każda szanująca się cukiernia i piekarnia posiada na swoim wyposażeniu także: nadziewarki do pączków, różnego rodzaju pistolety oraz pędzle służące do nakładania lukru i innych smakowitych mas jakimi pokrywamy ciasta a także specjalne rolki i wycinki. Również ciasta domowe pieczone z użyciem dozowników piekarskich nabierają zupełnie innego charakteru. Okazuje się, że do zdobienia wypieków wcale nie są potrzebne dodatkowe kremy, ozdoby i elementy typu figurki wykonane na przykład z popularnej cukrowej masy. Przy pomocy odpowiednich akcesoriów sam wypiek potrafi nabrać niepowtarzalnego charakteru. Rolki i wycinki pozwolą na tworzenie prawdziwych arcydzieł. Jeżeli chcecie zabłysnąć i przygotować coś innego niż ciasteczka wycięte najtańszymi foremkami z najbliższego sklepu AGD, to spróbujcie użyć profesjonalnych akcesoriów piekarniczych.
Dozowniki piekarskie wygodne i precyzyjne
Naturalnie zawsze można posłużyć się sitkiem kupionym na bazarku, albo odmierzyć „na oko” pół szklanki mleka itp. Jednak dozowniki piekarskie sprawią, że praktycznie każdy przepis się uda. Miarki oraz dozowniki do produktów płynnych, półpłynnych jak i sypkich przeznaczone dla profesjonalistów są znacznie bardziej precyzyjne oraz bardzo wygodne podczas użytkowania - dają niezwykłe efekty.