Patelnia grillowa
Patelnie grillowe są wyposażone w specjalne wypustki, które umożliwiają smażenie na nich w podobny sposób jak na grillu. Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu się ciepła po całej patelni oraz zastosowaniu pokrywki do niej, można osiągnąć doskonałe warunki, które umożliwią przygotowanie doskonałych potraw. Patelnię grillową można dostać w praktycznie każdym sklepie, który w swoim asortymencie posiada akcesoria do kuchni. W ten sposób w ostatnich latach stała się ona równie popularna co klasyczna patelnia, jaką zwykle wykorzystujemy w kuchni.
Patelnia grillowa jest również doskonała dla osób na diecie lub dla tych, którzy zwyczajnie chcą dbać o swoje zdrowie, ograniczając tłuszcz w codziennym przyrządzaniu potraw. Mianowicie do smażenia na niej nie jest potrzebny tłuszcz. Wystarczy odpowiednio rozgrzać patelnię tak, aby miała wystarczająco wysoką temperaturę, a następnie umieścić na niej ulubiony kawałek mięsa. W ten sposób sam tłuszcz z mięsa wystarczy, aby doskonale usmażyć potrawę. Dokładnie tak, jak na grillu.
Wykorzystane patelni grillowej na indukcji
Patelnie indukcyjne muszą spełniać zupełnie inne wymagania niż klasyczne. Zwykłej patelni można użyć do smażenia na kuchence elektrycznej lub gazowej, natomiast na indukcji nie można używać patelni grillowej przeznaczonej do kuchenek gazowych. Można w ten sposób zniszczyć całą kuchenkę oraz patelnię. Może się to wiązać ze znacznymi kosztami, jakie zostaną pokryte na dobrą patelnię grillową oraz nową kuchenkę indukcyjną.
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa służy do smażenia bez użycia tłuszczu. Jest to ważna informacja, ponieważ wiele osób używa patelni grillowej w dokładnie taki sam sposób jak klasycznej. Przede wszystkim należy korzystać z gorącej patelni, aby zapewnić warunki podobne do tych panujących w tradycyjnym grillu. Ważne jest, aby na patelniach grillowych nie przygotowywać różnorodnych sosów lub innych potraw płynnych. Może to zniszczyć patelnię, a sam sos może się przypiec.
Żeliwna patelnia grillowa może być włożona do rozgrzanego piekarnika, aby jeszcze lepiej przygotować smaczne potrawy. Zaczynając od początku. Patelnię należy postawić na ogniu. Można użyć większego palnika. Jednak należy uważać, aby płomień nie wychodził poza patelnię. Nagromadzone ciepło może doprowadzić do poważnego uszkodzenia rączki, a w konsekwencji do zniszczenia patelni grillowej. W przypadku, gdy stawiamy na patelnie indukcyjne, można ustawić największą moc grzania. Grube dno potrzebuje pewnego czasu na rozgrzanie, dlatego patelnie grillowe wstawiamy odrobinę wcześniej niż klasyczne. Możemy na przykład w tym czasie skończyć przygotowywać warzywa, siekać cebulę lub wyjąć mięso z marynaty. Kiedy jesteśmy pewni, że patelnia jest nagrzana, można przystąpić do smażenia. Jeżeli przygotowujemy grillowane warzywa, można je podlać odrobiną oleju. Jednak należy zwrócić szczególną uwagę, aby jego ilość było znikoma. Ma wystarczyć jedynie do momentu, kiedy same składniki na patelni puszczą wodę lub tłuszcz w przypadku mięsa. Kolejne czynności wyglądają podobnie jak do smażenia na klasycznej patelni. Warto jeszcze pokreślić, że przykrycie patelni grillowej za pomocą pokrywki znacznie poprawi jakość przygotowanych potraw, ponieważ zapewni warunki podobne do tych panujących na grillu.