W dobie różnych dziwnych wynalazków garnki stalowe wydają się wręcz anachronizmem. Czy jednak jest sens, żeby rezygnować z nich dla garnków kamiennych, ceramicznych czy miedzianych? A może jednak stal nierdzewna ma wciąż jakieś asy w rękawie?

Data dodania: 2019-07-12

Wyświetleń: 1150

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Stalowe garnki – nie tak proste, jak się wydają

Zaufaj kucharzom

Owszem, każda nowa technologia ma swoje zalety, ale jeśli chodzi o garnki, można wszystkie dyskusje uciąć jednym pytaniem: skoro ceramika, teflon i masa innych materiałów to najlepsze, na co można się zdecydować, to dlaczego w zdecydowanej większości dobrych restauracji kucharze przygotowują dania w garnkach ze stali nierdzewnej? Odpowiedzią na to pytanie może być krótkie stwierdzenie, że właśnie stal nierdzewna zapewnia najlepszy stosunek jakości do ceny. Można jednak iść w tej analizie dalej i rozważyć, co to konkretnie oznacza. Jakie cechy użytkowe mają garnki stalowe i dlaczego nawet dziś sprawdzają się one lepiej niż nietypowe naczynia kuchenne w kilka razy wyższej cenie.

Co wyróżnia stal nierdzewną

Stal nierdzewna jako materiał do produkcji garnków ma wiele zalet. Omówmy jednak tylko kilka najważniejszych:

  • możliwość stosowania na kuchence indukcyjnej. To ważny atut, ponieważ dziś coraz częściej właśnie płyty indukcyjne zastępują tradycyjne kuchenki gazowe. Warto też dodać, że w przypadku garnków pozbawionych elementów innych niż stalowe, można też użyć ich do podgrzania lub przygotowania potrawy w piekarniku, lub piecu konwekcyjnym, co jest może nico niestandardowym rozwiązaniem, ale czasem warto się na nie zdecydować;

  • łatwość utrzymania w czystości. Dla kucharzy zawodowych plusem może być fakt, że ten materiał sam w sobie jest bakteriostatyczny, ale w domu zdecydowanie ważniejsze jest to, że stalowy garnek można umyć dowolnym detergentem, można ręcznie lub w zmywarce, można też użyć nawet delikatnych środków ścierających, co w przypadku wielu nowoczesnych powłok będzie niezalecane;

  • niska cena. Zestawy garnków stalowych można kupić za 200-300 złotych. Już za tę cenę można liczyć na trwałość liczoną często nie w latach, ale dekadach. Jaki jest sens zakupu niezniszczalnego garnka za półtora tysiąca? Niejeden prawidłowo czyszczony garnek stalowy dobrej jakości przeżyje swojego właściciela, a jeśli nie, to zakup nowego nie wymaga brania kredytu.

Stal może być tylko początkiem

Nie da się jednak ukryć, że wszystkie nowe technologie kuchenne mają swój urok i pozwalają gotował łatwiej, sprawniej i smaczniej. Warto jednak pamiętać, że można kupić na przykład komplet garnków stalowych z ceramiczną powłoką, zamiast kruchych i delikatnych naczyń ceramicznych. Cena będzie zdecydowanie niższa, a funkcjonalność praktycznie taka sama.

Stal pokrywa się też różnymi powłokami zapobiegającymi przypaleniom, można ją w estetyczny sposób wykończyć, można zadbać o to, żeby garnek równomiernie rozprowadzał ciepło dzięki odpowiedniemu wypełnieniu podwójnego dna – możliwości jest wiele i choć na papierze każda wygląda jak skromniejsza wersja którejś z ultranowoczesnych technologii, to w praktyce garnki te będą spisywały się równie dobrze, co warianty kosztujące kilkaset do nawet ponad tysiąca złotych za sztukę.

I tak liczy się jakość

Na koniec warto jednak wyraźnie dodać, że i niechęć do garnków stalowych ma konkretne podstawy. Przede wszystkim jest to kupowanie garnków miernej jakości – rdzewiejących, cienkich, byle jak wykończonych i generalnie o kiepskich walorach użytkowych. Dobry garnek nie będzie kosztował 20-30 złotych, ale za 500 złotych można kupić potężny, 11-elementowy komplet garnków stalowych renomowanej marki. Na początek jednak wystarczy 250-300 złotych, żeby kupić taki zestaw, który spełni oczekiwania przeciętnego kucharza. To nie jest majątek i warto zainwestować taką kwotę, żeby przekonać się, że stal nierdzewna w kuchni naprawdę sprawdza się wybornie.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena