Źródło ważnych składników Ciemne pieczywo zawiera w sobie składniki odżywcze, które mają ogromny wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest błonnik, który poprawia perystaltyki jelit oraz reguluję pracę układu pokarmowego. Ma on zbawienny wpływ na układ pokarmowy osób borykających się z zaparciami. Ponadto ciemne pieczywo zawiera dużo witamin z grupy B, żelazo, cynk oraz magnez. Wpływ na zdrowie Ciemne pieczywo z uwagi na obecność błonnika może pomagać osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Błonnik bowiem pomaga regulować jego poziom. W dłuższej perspektywie może to zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę. Jednak należy pamiętać, że ciemne pieczywo ze względu na dużą zawartość błonnika może być ciężkostrawne. Nie poleca się go zatem osobom na diecie lekkostrawnej lub borykających się z problemem wzdęć. Walka z otyłością Ciemne pieczywo zrobione z mąki graham lub razowej jest sprzymierzeńcem każdej osoby, która chce choć trochę schudnąć. Wynika to z faktu, że ciemny chleb ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż jego jasny odpowiednik. W związku z tym zaspokaja apetyt na dłużej, zapobiega wahaniom glukozy we krwi i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Co więcej, ma on po prostu mniej kalorii niż jasne pieczywo. Wspomniany już błonnik pomaga wydalać zbędne resztki zalegające w jelitach i przyśpiesza przemianę materii. Podsumowując, ciemne pieczywo ma znacznie więcej zalet niż wad. Warto dodać, że znacznie łatwiej jest kupić naturalne ciemne pieczywo, bez dodatku konserwantów. Ponadto ma ono walory smakowe, które docenia znaczna część konsumentów, zwłaszcza gdy w pieczywie znajdują się nasiona słonecznika, siemię lniane, czy pestki dyni. Ciemne pieczywo to nie tylko chleb, są to także różnego rodzaju bułeczki formowane w niecodzienne kształty, czy np. bagietki.