0
głosów
- +

Pestki dyni i wszystko co powinieneś o nich wiedzieć

Autor:

Aktualizacja: 01.07.2019


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Żywność


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 52 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Pestki dyni i wszystko co powinieneś o nich wiedzieć

Dynia to jedno z tych warzyw, które naprawdę ma nam wiele do zaoferowania. Oprócz wspaniałego smaku charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, a jej pestki to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów. Co jeszcze znajdziemy w ich składzie? W jakiej formie najlepiej przemycać je do swojej diety? 


Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Pestki dyni - wartość odżywcza i właściwości

Pestki dyni to przede wszystkim wyjątkowo bogate źródło cynku - pierwiastka wpływającego na stan włosów, skóry i paznokci a także płodność u mężczyzn. Wartko także dodać, że cynk zawarty w pestkach dyni charakteryzuje się wysoką przyswajalnością. W pestkach dyni znajdziemy także witaminy z grupy B a także liczne składniki mineralne, jak magnez, fosfor, cynk, potas czy żelazo. Dostarczają one do organizmu także sporych ilości białka, co ma szczególne znaczenie w przypadku wegan i wegetarian.

Jak regularne spożywanie pestek dyni wpływa na nasze zdrowie?

  • poprawia płodność u mężczyzn
  • wspomaga naturalną odporność organizmu
  • obniża ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
  • ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników
  • zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty

Sposoby na przemycanie pestek dyni do codziennej diety

Jak się okazuje, pestki dyni to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego zdrowia składników. Jednak warto docenić je także za ich smak, który doskonale urozmaici smak nawet najprostszych dań. Z powodzeniem możemy je spożywać jako dodatek do gęstych zup-kremów. Świetnie sprawdzą się także jako składnik sałatek, warzywnych koktajli a nawet kanapek. Ponadto wzbogacą one także dania na słodko, jak owsianki, musli, słodkie wypieki czy różnego rodzaju desery.

Pestki dyni - przechowywanie

Obecnie pestki dyni można kupić w różnych formach - łuskane lub niełuskane, a także surowe lub prażone. Jednak ze względu na ich naturalną tendencję do jełczenia, najlepszym wyborem będą te w łupinach.

Pamiętaj!

Jeśli wybierzesz pestki dyni pozbawione łusek, przechowuj je w dolnej szufladzie lodówki, aby uchronić je przed zepsuciem.

Licencjonowane artykuły tworzy i publikuje Artelis.pl

Lista Tagów: Pestki dyni

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij