Dynia to jedno z tych warzyw, które naprawdę ma nam wiele do zaoferowania. Oprócz wspaniałego smaku charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, a jej pestki to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów. Co jeszcze znajdziemy w ich składzie? W jakiej formie najlepiej przemycać je do swojej diety? 

Data dodania: 2019-07-01

Wyświetleń: 843

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Pestki dyni i wszystko co powinieneś o nich wiedzieć

Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Pestki dyni - wartość odżywcza i właściwości

Pestki dyni to przede wszystkim wyjątkowo bogate źródło cynku - pierwiastka wpływającego na stan włosów, skóry i paznokci a także płodność u mężczyzn. Wartko także dodać, że cynk zawarty w pestkach dyni charakteryzuje się wysoką przyswajalnością. W pestkach dyni znajdziemy także witaminy z grupy B a także liczne składniki mineralne, jak magnez, fosfor, cynk, potas czy żelazo. Dostarczają one do organizmu także sporych ilości białka, co ma szczególne znaczenie w przypadku wegan i wegetarian.

Jak regularne spożywanie pestek dyni wpływa na nasze zdrowie?

  • poprawia płodność u mężczyzn
  • wspomaga naturalną odporność organizmu
  • obniża ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
  • ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników
  • zapobiega zapaleniu i przerostowi prostaty

Sposoby na przemycanie pestek dyni do codziennej diety

Jak się okazuje, pestki dyni to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego zdrowia składników. Jednak warto docenić je także za ich smak, który doskonale urozmaici smak nawet najprostszych dań. Z powodzeniem możemy je spożywać jako dodatek do gęstych zup-kremów. Świetnie sprawdzą się także jako składnik sałatek, warzywnych koktajli a nawet kanapek. Ponadto wzbogacą one także dania na słodko, jak owsianki, musli, słodkie wypieki czy różnego rodzaju desery.

Pestki dyni - przechowywanie

Obecnie pestki dyni można kupić w różnych formach - łuskane lub niełuskane, a także surowe lub prażone. Jednak ze względu na ich naturalną tendencję do jełczenia, najlepszym wyborem będą te w łupinach.

Pamiętaj!

Jeśli wybierzesz pestki dyni pozbawione łusek, przechowuj je w dolnej szufladzie lodówki, aby uchronić je przed zepsuciem.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena