Dieta z epoki kamienia? Okazuje się, że od tych zamierzchłych czasów nasze organizmy niewiele się zmieniły. Dieta bazująca na podobnych pokarmach, jakie spożywali nasi dalecy przodkowie, ma być według wielu specjalistów optymalnym sposobem odżywiania się dla każdego człowieka. Na czym dokładnie polega dieta paleo? Co jeść na takiej diecie?

Data dodania: 2018-11-15

Wyświetleń: 937

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Na czym polega dieta paleo?

Dieta paleo została opracowana przez prof. Lorena Cordaina z Uniwersytetu w Colorado. Nie jest to tymczasowa dieta odchudzająca czy lecznicza, lecz raczej przejście na stałe na odmienny sposób odżywiania się. Dieta paleo ma na celu przywrócenie człowiekowi takiego stylu odżywiania się, jaki występował wśród gatunku ludzkiego naturalnie. O zdrowiu decyduje tu dobór składników, które w jak największym stopniu przypominać będą menu naszych przodków żyjących w paleolicie.

Dlaczego paleolit?

Paleolit, czyli epoka kamienia łupanego czy starsza epoka kamienia, to okres trwający od ok. 2,5 mln do 8 tys. lat p.n.e. To najdłuższa epoka w dziejach rozwoju ludzkości. To właśnie wtedy ostatecznie ukształtował się nasz gatunek i jego wyróżniające cechy. Dlatego również, na podstawie badań licznych naukowców, uznano, że dieta człowieka paleolitycznego najlepiej odpowiada potrzebom organizmu człowieka w ogóle. Jest to dieta bazująca na produktach, które były dostępne dla człowieka, zanim zaczął uprawiać zboże i hodować bydło dla pozyskiwania mleka. Jest to dieta wolna od cukru i produktów przetworzonych. Nie jest jednak dietą odpowiednią dla jaroszy – wręcz przeciwnie, to dieta wysokobiałkowa, w dużej mierze oparta na chudym mięsie oraz rybach.

Dieta paleo – co jeść, a czego nie jeść?

Zasady diety paleo są dość proste. To dieta oparta na takich produktach jak:

– chude mięso

– ryby i owoce morza

– warzywa niezawierające skrobi

– owoce

– orzechy, ziarna, pestki

– grzyby

W „paleolitycznym menu” powinny znaleźć się dość duże ilości białka zwierzęcego, błonnika, węglowodanów pochodzących z warzyw i owoców oraz niewielkie ilości tłuszczów (zwierzęcych bądź oliwy z oliwek). Dopuszczalne są także jajka. Należy natomiast zrezygnować z nabiału, roślin strączkowych (oprócz fasolki szparagowej), zbóż, kukurydzy, ziemniaków, produktów zawierających drożdże, alkoholu, kawy, napojów gazowanych i słodzonych, cukru oraz oczywiście wszelkich produktów przetworzonych – podstawą diety jest przecież odżywianie się jak najbardziej naturalnie. O zdrowiu decyduje tu przede wszystkim brak wszelkich „cywilizacyjnych” dodatków do żywności.

Przechodzenie na dietę paleo powinno odbywać się powoli, nie gwałtownie. Polega ono na stopniowym wykluczaniu z diety niedozwolonych pokarmów. Kiedy wprowadzisz już dietę w pełni, wszelkie ewentualne odstępstwa od niej – czyli posiłki „niedozwolone” – nie mogą przekroczyć 15% całości zjadanego pokarmu.

Dieta paleo to nie tylko posiłki, ale także styl życia – obfitujący w ruch, pobyt na świeżym powietrzu. Jest to generalnie aktywny, niesiedzący tryb życia.

Efekty diety paleo

Do efektów diety paleo należy m.in. spadek wagi – na skutek wykluczenia słodyczy, produktów przetworzonych, produktów zbożowych. Organizm uwalnia się od nadmiaru wody, znikają obrzęki. Eliminowana jest także nadprodukcja insuliny – dzięki odstawieniu węglowodanów prostych oraz produktów glutenowych. Stabilizuje się poziom cukru we krwi, poprawia się odporność. Zauważono również poprawę koncentracji u dzieci na diecie paleo. Dieta ta pomaga ponadto zwalczać takie dolegliwości i schorzenia jak alergie, astma, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, trądzik.

Choć o trybie życia naszych dalekich przodków wiemy tylko tyle, ile dostarczą nam badania i przypuszczenia naukowców, a dokładne odwzorowanie ich diety nie jest możliwe, dieta paleo może być sposobem nie tylko na zrzucenie zbędnych kilogramów czy walkę z chorobami cywilizacyjnymi, ale także po prostu na wyeliminowanie z diety produktów niezdrowych i częstsze sięganie po te wartościowe. Pamiętajmy, aby dobierać produkty z hodowli i upraw ekologicznych – tego wymaga odżywianie się naturalnie. O zdrowiu, które wynika z takiej diety, trzeba przekonać się samemu – być może warto?

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena