Dieta Atkinsa ma bardzo podobne założenia jakie stawia dieta optymalna (dr Kwaśniewskiego). Bazuje na produktach zwierzęcych – mięso, ryby, drób, owoce morze, jaja, sery – ograniczając maksymalnie spożycie węglowodanów (owoców, warzyw, produktów zbożowych).

Data dodania: 2008-10-11

Wyświetleń: 4084

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Taki rodzaj diety powoduje powstanie tzw. ketozy, czyli czerpania przez organizm energii z cząstek tłuszczu na skutek niedoboru glukozy, czego efektem ubocznym jest powstawanie ciał ketonowych. Ketoza nie jest stanem fizjologicznym dla organizmu i może stanowić poważne obciążenie dla wielu narządów (np. nerek).

Ważne jest, by pamiętać, że glukoza dostarczana do organizmu (wraz z produktami węglowodanowymi) jest jedynym źródłem energii dla naszych krwinek czerwonych. Pozbawione tej energii bardzo szybko obumierają. Ponadto glukoza jest także najlepszym źródłem energii dla komórek mózgu. Mimo, iż potrafi on wykorzystywać ciała ketonowe robi to tylko i wyłącznie w przypadku deficytu glukozy. Zatem nie jest prawdą, jak twierdził Atkins, że ciała ketonowe, to najlepsze źródło energii dla mózgu.

Dieta ta może spowodować poważne zburzenia w gospodarce wodno–elektrolitowej ponieważ jest dietą silnie moczopędną, a tym samym działa odwadniająco. Zbyt drastycznie ogranicza spożycie węglowodanów (według żywieniowców dzienne spożycie węglowodanów nie powinno być niższe niż 100 g) co będzie się wiązało ze złym funkcjonowaniem: głównie krwinek czerwonych, mózgu, serca, tkanki mięśniowej itp. Dieta ta zaleca wprowadzenie suplementacji, co przy prawidłowo zbilansowanej diecie nie jest konieczne. Należy pamiętać, że preparaty witaminowe zawierają bardzo duże ilości – często ponad normę witamin i składników mineralnych. Może to wpływać na zaburzenia będące wynikiem hiperwitaminozy (nadmiaru witamin) np. zaburzenia ze strony wątroby, która jest głównym narządem magazynującym te witaminy.

Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać do swojego organizmu naturalnych witamin i składników mineralnych występujących w żywności. Dieta bogata w warzywa, owoce, produkty zbożowe, chude mięso, tłuszcze roślinne zapewni nam zdrowie, dobrą kondycję, szczupłą sylwetkę.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena