W prawidłowym modelu żywieniu dopuszcza się spożycie 3 – 5 sztuk jaj tygodniowo, podczas gdy dieta optymalna „nakazuje” spożywanie aż 4 i więcej jaj na dobę!!!
Największą wadą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów, głównie w postaci produktów zbożowych i owoców. Należy pamiętać, że zboża i wszystkie produkty z nich powstałe dostarczają niezbędnych składników mineralnych (magnezu – zapewniającego odpowiednią pracę tkance nerwowej i mięśniowej, żelaza – zapobiegającego anemii, cynku – dbającego o odpowiedni stan skóry i pracę systemu odpornościowego, witamin z grupy B – zapobiegających zaburzeniom ze strony układu nerwowego itd.) i błonnika, który ma bardzo dobroczynny wpływ na organizm. Dieta bogata w błonnik (pieczywo pełnoziarniste, otręby pszenne, grube kasze, müsli itp.) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit, chroni je przed chorobami nowotworowymi, wpływa na stężenie cholesterolu we krwi, stabilizuje poziom glukozy w surowicy krwi i przyczynia się do spadku masy ciała!!!
Dieta optymalna nie jest dietą dla żadnego chcącego się zdrowo odżywiać człowieka. Dieta osób chcących dbać o swój organizm oraz o linię powinna się opierać na produktach chudych – kurczak, indyk, królik, cielęcina, wołowina, ryby, produkty mleczne do 2% tłuszczu – dostarczać głównie tłuszczów pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego, nie wykluczać ani ograniczać produktów zbożowych i owoców.
Dr Kwaśniewski propaguje te produkty, które każdy dbający o zdrowie powinien zdecydowanie ograniczyć chcąc zapewnić sobie dobre samopoczucie i zdrowie.
Produkty zalecane dla człowieka przy żywieniu optymalnym
1. Wszystkie rodzaje serów
2. Jaja - powyżej 4 na dobę
3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły
4. Każdy rodzaj mięsa, najlepiej tłuste, wieprzowe, wszystkie rodzaje wędlin - najlepsze salcesony
6. Ryby, konserwy rybne, drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka
8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego
9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę
10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę
11. Jeden ziemniak(frytki na smalcu, łoju)
12. Należy pić więcej płynów - bez cukru
13. Orzechy, słonecznik, majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody
Produkty "niejadalne" dla człowieka przy żywieniu optymalnym
1. Cukier, słodycze, miód
3. Owoce i przetwory owocowe: dżemy, kompoty
4. Ryż i kasze, chleb i pieczywo
6. Ciasta, kluski, potrawy mączne
7. Ziemniaki, mąka ziemniaczana
9. Groch i fasola
10. Słodzone płyny
11. Inne produkty pochodzenia roślinnego
12. Sól według smaku, aż do zupełnego zaprzestania dodawania soli do potraw, bowiem przy żywieniu optymalnym wszystkie składniki mineralne występują w optymalnych ilościach i proporcjach w dostarczanych produktach