Herbata cechuje się wiele zdrowych właściwości. Ogromna zawartość antyoksydantów oddziałuje na komórki podatne na nowotwór. Dodatkowo posiada właściwości oczyszczające organizm z dużej ilości toksyn i elementów toksycznych. Zawiera również duże ilości witamin i składników mineralnych, wpływających na cały organizm. Głównie witaminy: A i E, wapń, fluor i inne. To właśnie ona jest tajemnicą zdrowia i długiego życia między takimi narodami jak Chiński oraz Japoński - stała się również istotnym elementem ich tradycji.
Tradycja picia naparów z liści tej rośliny sięga czasów starożytności. Wszystkie występujące odmiany herbaty, w swoim pochodzeniu sięgają do gatunków wywodzących się z Chińskich upraw. W tradycji tego kraju występuje ona jako istotny element medycyny naturalnej. Tajemnica właściwości, które zawiera herbata zielona ukryty jest w sposobie zbioru i przygotowania w pierwszych etapach produkcji - zaraz po zgromadzeniu liści.
Różnią się również tradycje picia naparu z tej rośliny. Tradycja wschodnia różni się w tym zakresie od naszej – przede wszystkim ilością i sposobem picia tego napoju. W naszej cywilizacji przyjęło się przygotowywanie naparu tylko jeden raz z określonej ilości herbaty, gdy w rzeczywistości można ją zalewać nawet do dziewięciu razy. Rekomenduję każdemu miłośnikowi tego napoju zapoznanie się z bardzo ciekawą tradycją i szkołą przygotowywania leczniczego naparu przez kulturę wschodnią. Najważniejsze że jest codziennym, łatwym, tanim i dostępnym źródłem zdrowia, sprawdzonym przez kultury, których długowieczność i dobre zdrowie jest legendą.
Polecam!