W rzeczywistości jest to dieta oparta na racjonalnych składnikach żywieniowych, która jest dostosowana do realnych potrzeb organizmu. Podobnie jak to się ma z produkcją przeciwciał przeciwko konkretnym antygenom grup krwi, tak samo nasz organizm może ukierunkować się przeciwko konkretnym składnikom pożywienia.
Dieta dla osób z grupą krwi AB
Jest to najmłodsza i stosunkowo rzadko występująca grupa krwi w Polsce. Ze względu na wyższe ryzyko nowotworów oraz chorób serca, osoby z tej grupy powinny bezwzględnie unikać czerwonego mięsa. O wiele lepiej sprawdzą się u tych osób ryby oraz owoce morza i produkty mleczne. Warto również w tej diecie wdrożyć spożywanie zielonych warzyw oraz ananasów, które są bardzo dobre z punktu widzenia regulacji gospodarki węglowodanowej. Osoby z grupą krwi AB powinny ostrożnie spożywać pokarmy oparte o rośliny strączkowe – głównie ze względu na zaburzenia hematologiczne i metaboliczne.
Co dla osób z grupą krwi 0?
Grupa krwi 0 jest najstarszą ewolucyjnie grupą krwi – świadczy o tym brak antygenów grupowych, a jedynie występowanie antygenu H oraz czynnika Rh. Osoby te mogą spożywać wyższe ilości mięsa oraz powinny starać się uzupełniać niedobory jodu – wynika to głównie z niedoczynności tarczycy, która u przedstawicieli tej grupy jest dość częsta. Warto wzbogacić tą dietę o ryby, owoce morza, mięso, szpinak, brokuły – wymienione tutaj warzywa są szczególnie istotne ze względu na ryzyko niedoboru żelaza. Zerówki powinny unikać ziemniaków, pestek słonecznika oraz niestety – spożywania piwa.
Dlaczego to ma prawo działać?
Gdyż na podstawie badań naukowych udało się udowodnić fakt, iż grupy krwi mają istotny wpływ na występowanie pewnych zaburzeń metabolicznych, hormonalnych oraz immunologicznych. Interakcje immunologiczne w przypadku konkretnych antygenów grupowych krwi są tak specyficzne, że możliwe jest wytworzenie się krzyżowej odporności na niektóre rodzaje substancji pokarmowych. Spożywając produkty zgodnie z grupą krwi mamy szansę na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.