Rolnictwo przemysłowe a jakość żywności
Rolnictwo przemysłowe, często również określane jako konwencjonalne, wiąże się ze stosowaniem różnych substancji chemicznych, np. antybiotyków, hormonów i pasz modyfikowanych genetycznie, a także środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Celem jest szybka produkcja dużej ilości żywności. Niestety metody stosowane w rolnictwie przemysłowym mają negatywny wpływ na środowisko naturalne, a także na nasze zdrowie.
Żywność ekologiczna - alternatywa dla produktów konwencjonalnych?
Ekologiczne produkty spożywcze zyskują na popularności. Osoby, które kupują taką żywność, uznają ją za lepszą i zdrowszą. Przeciwnicy twierdzą, że żywność ekologiczna tak naprawdę nie różni się niczym od konwencjonalnych produktów i stanowi jedynie pretekst do zawyżania cen przez rolników. Kto ma rację?
Cała prawda o żywności ekologicznej
Taką żywność wytwarza się jedynie w gospodarstwach, które posiadają odpowiednie certyfikaty i podlegają systematycznym inspekcjom, sprawdzającym każdy etap produkcji. Dozwolone jest stosowanie naturalnych nawozów, poza tym nie używa się żadnych substancji chemicznych zarówno przy hodowli zwierząt, jak i uprawie roślin. Nie wolno podawać zwierzętom pasz pochodzenia zwierzęcego oraz zawierających składniki z upraw modyfikowanych genetycznie. Gospodarstwa ekologiczne produkują pasze na własne potrzeby. Takie podejście do produkcji sprawia, że wymaga ona znacznie większych nakładów finansowych i staje się bardziej czasochłonna, a to przekłada się na wyższe ceny żywności ekologicznej.
Cechy żywności ekologicznej
Zdaniem osób, które kupują żywność ekologiczną, charakteryzuje się ona wyższymi walorami smakowymi i zapachowymi, co jest związane z mniejszą zawartością wody i większą ilością składników odżywczych. W produktach ekologicznych znajduje się mniej wszelkiego rodzaju dodatków takich jak substancje słodzące, barwniki, tłuszcze trans. Stosowanie wyłącznie nawozów naturalny sprawia, że rośliny pochodzące z upraw ekologicznych nie zawierają pestycydów oraz mają mniej szkodliwych azotanów. Co więcej, taka żywność ma znacznie więcej cennych substancji takich jak antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe, a także witamin i minerałów, np. fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy A, C i D.
Uwaga na podróbki
Na etykietach produktów spożywczych można znaleźć różne opisy, np. są one określane jako naturalne, zdrowe lub tradycyjne. Często są to jedynie hasła reklamowe, których celem jest przyciągnięcie uwagi klienta. Jeśli chcemy się upewnić, że produkt jest naprawdę ekologiczny, na opakowaniu trzeba poszukać unijnego EKO-znaku oraz informacji o jednostce nadającej certyfikat. Tylko takie oznakowanie potwierdza, że żywność pochodzi z gospodarstwa stosującego ekologiczne metody produkcji.