Bawełna jest jedną z najważniejszych roślin uprawowych na świecie. A ściślej mówiąc bawełnica, gdyż tak nazywa się ta roślina, bawełna jest natomiast określeniem włókna produkowanego przez bawełnicę. Naturalnie bawełnę kojarzymy przede wszystkim z odzieżą, ale nie jest to jedyny sposób wykorzystania tej rośliny.

Data dodania: 2017-07-14

Wyświetleń: 1242

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Do czego wykorzystywana jest bawełna?

Uprawy bawełny zajmują około 2,5% areału rolniczego Ziemi, z czego zdecydowaną większość stanowią uprawy bawełny konwencjonalnej, a zaledwie nikły odsetek uprawy bawełny organicznej. Światowe zapotrzebowanie na bawełnę jest tak duże, że nie sposób ograniczyć produkcji, mimo że pochłania ona ogromne zasoby wody oraz chemii rolnej.

Największym i najważniejszym odbiorcą włókna bawełnianego jest szeroko rozumiany przemysł odzieżowy. Z tkaniny bawełnianej szyje się ubranka dziecięce i odzież dla dorosłych, a także artykuły pościelowe, ręczniki, koronki, tasiemki i inne artykuły ozdobne. Ponadto z długich bawełnianych włókien wyrabia się nici do szycia i haftowania, a także sznurki, które z kolei można wykorzystać do produkcji innych wyrobów, przede wszystkim dekoracyjnych.

Bawełna służy także do wyrobu artykułów wyposażenia wnętrz. Jako przykład można tutaj wskazać obrusy, serwetki, firanki i zasłony, narzuty, obicia do mebli, dywaniki, abażury do lamp.

Włókno to odgrywa także dużą rolę w przemyśle medycznym i higienicznym – z bawełny wyrabia się watę opatrunkową, patyczki i płatki kosmetyczne, kompresy (gaziki), bandaże, rękawy podgipsowe i in.

Bawełnica jest źródłem nie tylko włókna, ale także oleju bawełnianego, pozyskiwanego z nasion. Tłuszcz ten znajduje zastosowanie w branży spożywczej i kosmetycznej. Olej bawełniany ma cenne prozdrowotne właściwości, takie jak bogactwo przeciwutleniaczy, duża zawartość witaminy E przeciwdziałającej starzeniu i mała zawartość cholesterolu, ma też niemal neutralny smak oraz bardzo dobrze nadaje się do smażenia jak i pieczenia. Olej ten ma silne działanie pielęgnacyjne i odżywcze, ze względu na duży udział w składzie kwasów tłuszczowych nienasyconych (linolowego i oleinowego) i znakomicie regeneruje suchą i wrażliwą skórę, chroniąc ją także przed starzeniem. Tłuszcz ten polecany jest także do pielęgnacji włosów suchych, wysokoporowatych.

Jako ciekawostkę można podać fakt, że bawełna służy także do produkcji takich artykułów jak np. filtry do kawy, świece, banknoty czy materiały strzelnicze. Suche łodygi tej rośliny mogą natomiast być stosowane jako biomasa opałowa.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena