Kilka słów o czystości i higienie w cysternach przewożących substancje spożywcze.

Data dodania: 2008-08-14

Wyświetleń: 2597

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czystość i higiena to w dzisiejszych czasach podstawa. Żadna gałąź przemysłu nie może obyć się bez dbałości o higienę i czyste warunki pracy czy przechowywania produktów. W branży spożywczej niedopuszczalne jest to, by produkty spożywcze czy substancje służące do ich otrzymywania przechowywane czy przewożone były w warunkach niehigienicznych. W branży spożywczej bardzo często przewozi się substancje płynne za pomocą cystern, w których czyszczenie zbiorników jest konieczne. W takich cysternach przewożone są takie płyny jak woda, mleko, oleje czy inne substancje w stanie ciekłym, które są niezbędne. W takim transporcie nawet najmniejszy brud czy obecność nieczystości mogą sprawić, że cała partia nie będzie zdatna do użytku. Mycie cystern jest konieczne, gdyż przykładowo w cysternie, która przewoziła mleko i nie zostanie odpowiednio wyczyszczona to kolejny transport może zostać zaatakowany przez bakterie, a więc cały zostanie spisany na straty. W Polsce można spotkać firmy, które oferują usługi i sprzęty związane z myciem cystern. Wiele takich firm oferuje nowoczesne systemy mycia, które w kilka chwil sprawiają, że zbiornik jest higienicznie czysty i nie stanowi zagrożenia dla jakości transportu. Każda firma, która posiada swoje cysterny powinna posiadać także odpowiednie systemy mycia, które pozwolą na to, by zbiorniki były czyste i posiadające odpowiednie warunki do przewozu danych substancji.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena