Nie raz już udowodniono, że regularne przyjmowanie soków wyciskanych może mieć zbawienne skutki - nie tylko dla naszej figury. Ostatnie badania pokazują bowiem, że wprowadzenie do codziennej diety soku z marchewki świetnie wpływa na pracę jelit, całkowicie eliminując zagrożenie nowotworu. Efekty jednej czy dwóch szklanek dziennie zauważymy również na zewnątrz, zastępując takim napojem jeden z mniejszych posiłków, czyli drugie śniadanie lub podwieczorek. Jak jednak działa ta cudotwórczyni znana sokowirówką?
Przyjmowane soki wpływają na organizm niczym bomba witamin i innych cennych składników, już po kilku minutach dostarczając nam energii do działania i świetnie odkwaszają zatruty niezdrową żywnością organizm. Zaznaczyć należy, że wypijany sok jest niczym innym jak skoncentrowaną wersją owoców i warzyw wykorzystanych do jego wyprodukowania. Nie da się jednak ukryć, że zjedzenie nawet kilograma surowych warzyw może być nie lada wyczynem, dlatego tak słusznym wyborem jest wprowadzenie wyciskanych soków do swojej codziennej diety. Musimy jednak pamiętać, że podczas samodzielnej produkcji takiego soku bardzo łatwo możemy pozbawić go najcenniejszych składników.
Sokowirówka jest urządzeniem bardzo prostym w obsłudze. Należy umieścić wybrane składniki w tubie, przyciskając je tzw. "popychaczem". To doprowadzi do rozdrobnienia składników przez obracające się z dużą szybkością ostrza, następnie wyciskając z otrzymanej gładkiej masy sok. Pamiętajmy jednak, że ogromna prędkość ostrzy zwiększa temperaturę soku, natychmiastowo rozpoczynając proces napowietrzania, podczas którego z masy ulatniają się witaminy. Dlatego tak ważne jest wypicie soku tuż po jego przygotowaniu, z każdym kolejnym kwadransem pozbawiamy bowiem napój cennych właściwości.
Następnym zachowaniem, który ograniczy ilość przyjmowanych witamin, jest obieranie i krojenie warzyw i owoców przeznaczonych do wyciśnięcia. Każdemu z nas z pewnością nie raz powtarzano, że najwięcej witamin owoce kryją w skórce i tuż pod nią, dlatego ogromnym błędem jest pozbywanie się jej. Pamiętajmy, że sokowirówki działają z ogromną mocą, bez problemu poradzą sobie ze zmieleniem skórki i wykorzystaniem cennych składników w niej zawartych, dlatego składniki wystarczy dobrze umyć (najlepiej zaopatrzyć się w osobną myjkę lub szczotkę do owoców i warzyw).
Pokrojenie składników na kilka godzin przed wyciśnięciem również rozpocznie wspomniany wyżej proces napowietrzania. Zdecydowana większość sokowirówek posiada otwory na tyle szerokie, że spokojnie pomieszczą jabłko w całości. W przypadku zbyt dużych składników wystarczy przekrojenie ich na pół tuż przed wyciśnięciem, nigdy nie zostawiajmy ich na dłużej.
Wspomnieć należy o jednej z niewielu wad sokowirówki, natomiast o tym, że nasze urządzenie nie poradzi sobie z wyciśnięciem soku z liści czy owoców leśnych. Takie składniki z powodzeniem zmielimy w blenderze, mieszając je następnie z wyciśniętymi warzywami czy owocami, ciesząc się zarówno ich smakiem, jak i dobrodziejstwem.
Jak Państwo widzicie, sokowirówka nie jest skomplikowanym urządzeniem. Jej praca trwa do kilkunastu sekund, pamiętajmy jednak, by sokowirówkę po każdorazowym użyciu rozebrać i umyć każdą z część, zapobiegniemy w ten sposób rozwojowi niebezpiecznych bakterii, równocześnie ciesząc się dłużej zdrowiem i energią.