Ich nazwa może być myląca, pojemniki turystyczne nie spodobają się bowiem zapalonym alpinistom, a i niewielu ludzi, którzy w długi weekend decydują się na ucieczkę w góry, skorzysta z ich wielofunkcyjności. Najlepiej sprawdzą się one w użytku codziennym, umożliwiając nam regularne przyjmowanie zdrowych posiłków, kiedy tylko najdzie nas głód. W zależności jednak od przeznaczenia, pojemniki różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale również materiałem, z którego są wykonane, dlatego należy je dobrać indywidualnie do naszych potrzeb. Jakie zatem możemy spotkać pojemniki na rynku?
Najpopularniejszym z opakowań będzie tak zwany "lunch box", czyli zwykłe plastikowe pudełko, do którego zapakujemy kanapkę czy owoce, a szczelne ich zamknięcie zapobiegnie ich wysuszeniu. Taki lunch box możemy spotkać również w innych, bardziej skomplikowanych wariacjach - podzielony może być bowiem na kilka części, w których z powodzeniem przeniesiemy składniki na sałatkę, unikając zmieszania się smaków. Osobno możemy przetransportować warzywa oraz przygotowany do nich sos, świetnie sprawdzi się również ta opcja w przypadku płatków i dodawanego do nich jogurtu.
Ciekawym rozwiązaniem będą kilkuelementowe pojemniki w kształcie kubka, których wielkość możemy regulować w zależności od potrzeb, a wbudowana rączka ułatwi ich transport. Taki kubek składa się najczęściej z dwóch, czasami również z trzech czy czterech pojemniczków o takich samych rozmiarach, które nakładamy jeden na drugi, zamykając szczelną zakrętką. W każdym z pojemników możemy przenosić inny posiłek, co świetnie sprawdzi się w czasie pory obiadowej. Do jednego z elementów możemy bowiem wlać zupę, do kolejnego wsypać ugotowany ryż lub ziemniaki, a do następnego przygotowane do nich sos czy kotleciki. W ten sposób otrzymamy pełnowartościowy, na długo zaspokajający głód posiłek, który utrzyma ciepło przez kilka godzin od zamknięcia dzięki izolacji pianką poliuretanową.
Nasze potrzeby mogą jednak rosnąć, gdy chcemy przetransportować żywność dla więcej niż jednej osoby. Wtedy warto sięgnąć po kilkuelementowe menażki, w których przeniesiemy nawet dwa litry jedzenia. Ich budowa ponownie pozwoli nam na przeniesienie kilku posiłków, na przykład zupy i drugiego dania, utrzymując ich ciepło przez kilka godzin, zapobiegając także wyciekaniu i osuszeniu produktów.
Pamiętajmy, że przy zakupie takich pojemników należy koniecznie zwrócić uwagę na jakość i sposób ich wykonania - użycie stali nierdzewnej oraz nietoksycznych plastików zapobiegnie przenikaniu toksycznych związków chemicznych do żywności, a precyzyjnie wykonany zawór próżniowy uniemożliwi osuszenie posiłków. Nie można jednak zapomnieć, że niektórych materiałów nie należy myć w zmywarce, w tym wspomnianej wyżej stali nierdzewnej.