Świat biegnie coraz szybciej do przodu, nie pozwalając nam na zatrzymanie się i zastanowienie nad swoim zdrowiem. Dlatego tak ważne jest rozsądne wybieranie codziennych posiłków, które nie tylko zaspokoją głód, ale także dostarczą niezbędnych witamin i dodadzą energii.

Data dodania: 2016-08-11

Wyświetleń: 768

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czy jedzenie przechowywane w pojemnikach traci cenne witaminy

Niestety wielu z producentów żywności próbuje nadążyć za popularnością zdrowego odżywiania, smukłymi opakowaniami ozdabiając swe pełne niebezpiecznych ilości cukru i konserwantów, przetworzone produkty, takie jak "fit" batoniki czy chipsy. Należy zatem pamiętać o każdorazowym sprawdzeniu składu. Istnieje jednak łatwiejsza metoda na szybką przekąskę gdziekolwiek jesteśmy. Mowa o pojemnikach turystycznych, w których możemy przechowywać przez kilka godzin dowolną żywność, ciesząc się jej smakiem i wartościami odżywczymi wszędzie, gdzie tylko ją zabierzemy. Ograniczenie przetworzonej żywności wysmukli nie tylko nasze ciała, ale również nasze portfele.

Pojemniki turystyczne wyposażone są w specjalną technologię próżniową zabezpieczającą żywność, dzięki temu jedzenie może być przechowywane znacznie dłużej, nie tracąc przy tym wartości odżywczych. Szczelnie zamknięty wilgotny pokarm nie ulegnie wysuszeniu i na odwrót, suche pożywienie nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem wilgoci. Pamiętajmy jednak, że przechowywanie próżniowe nie zastąpi nam lodówki, dlatego takie rzeczy jak mięso czy nabiał starajmy się spożyć jak najszybciej, inaczej ryzykujemy zatruciem pokarmowym.

Wiele osób z pewnością zastanawia wpływ materiału, z jakiego wykonane są takie pojemniki, na przechowywaną w nich żywność, śpieszymy zatem z wyjaśnieniem. Większość pojemników wykonana jest z nietoksycznego plastiku lub stali nierdzewnej. Pomiędzy powyższymi materiałami a mającym z nimi bezpośredni kontakt pokarmem nie dochodzi do żadnej relacji, dlatego nie musimy obawiać się o negatywne skutki spożywania takiej żywności. Powinniśmy jednak pamiętać o plastiku, z którego wykonana jest większość opakowań, np. butelki na wodę. Plastik ten pod wpływem temperatury i nasłonecznienia już po kilku dniach zaczyna produkować toksyczne związki chemiczne, dlatego nie należy przechowywać tego typu naczyń.

Zastanawiać mogą się również ortodoksyjni zwolennicy zdrowego trybu życia, którzy wiedzą, że z owoców i warzyw powoli ulatniają się witaminy już od pierwszego "otworzenia", czyli najczęściej przekrojenia. Zapewniamy jednak Państwa, że pokrojone na kawałki owoce i zawarte w nich cenne składniki są bezpieczne w pojemnikach turystycznych, które izoluje je od powietrza czy wchodzącej w jego skład wilgoci. 

Co zatem możemy z powodzeniem przenosić w takim pojemniku? Odpowiedź jest bardzo prosta: wszystko. Od kanapek i wspomnianych wyżej owoców, przez zupy i sałatki, po większe dania, takie jak makarony czy kotleciki. Pamiętajmy, że wiele pojemników składa się z kilku osobnych naczyń, unikamy więc w ten sposób nie tylko wymieszania się smaków, ale także negatywnego oddziaływania na siebie różnych składników, np. pomidora z ogórkiem.

Jak widać, na postawione na początku pytanie wystarczyło odpowiedzieć jednym słowem: nie, jedzenie przechowywane w pojemnikach turystycznych nie traci swoich cennych witamin. Szczelne zamknięcie zabezpiecza żywność i pozwala nam cieszyć się jej smakiem na długo po przygotowaniu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena