Coraz dłuższe godziny pracy i rosnąca ilość zajęć popołudniowych nierzadko zmuszają nas do sięgnięcia po szybkie, niezdrowe przekąski, które poza zbędnymi kaloriami nie mają nic do zaoferowania. Tym chętniej powinniśmy zagłębić się w temat zdrowych, pełnowartościowych posiłków, które możemy wszędzie ze sobą zabrać.

Data dodania: 2016-08-11

Wyświetleń: 735

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Smaczne propozycje na dania z pojemników

Niezależnie od nieograniczonych możliwości łączenia smaków, kanapki znudzą się każdemu. Po kilku godzinach w ciepłej torbie pieczywo obeschnie lub, co gorsza, nieprzyjemnie zmięknie pod wpływem soków różnych warzyw, których smaki wypłukują się i mieszają. Miłośnicy zdrowego odżywiania sięgną wtedy po lubiane banany czy jabłka, niosące ze sobą dużą ilość zaspokajającego głód błonnika oraz pobudzającego cukru. Nie da się jednak ukryć, że kilkanaście godzin ciągłej pracy połączone z kilkoma owocami nie wpłynie dobrze na nasz organizm - większość z nas skończy na zbyt dużej, obciążającej żołądek kolacji. Dlatego tak ważne jest rozsądne zaplanowanie posiłków, by uniknąć poczucia głodu zmuszającego nas do sięgania po niezdrowe przekąski. W ułożeniu takiej diety pomogą nam pojemniki turystyczne.

Do tej pory tego typu pojemniki błędnie kojarzyły się głównie z kilkugodzinnymi wycieczkami w góry, teraz na szczęście zyskują na coraz większej popularności. Warto bowiem sięgnąć po nie w sytuacji, gdy znaczną część dnia spędzamy poza domem, pragnąć przy tym zachować zdrowy tryb życia. Współczesne technologie pozwalają nam bowiem na sięgnięcie nie tylko po plastikowe opakowania, które zabezpieczą kanapki czy owoce, ale także po pojemniki termiczne, dzięki którym zjemy w środku dnia zdrowy, ciepły posiłek. Co możemy zatem zjeść?

Najlepszym wyborem będzie zupa, którą łatwo przetransportować w kubku turystycznym. Zupy kremy z warzyw kryją w sobie mnóstwo witamin, zawierając przy tym mało kalorii. Taki ciepły posiłek sprzyja trawieniu, nie obciążając żołądka i pomagając w ograniczeniu ilości przyjmowanej żywności. Ta opcja sprawdzi się także dla ludzi zabieganych, zupy krem przygotujemy bowiem w niecałe pół godziny, blendując wybrane warzywa z wodą bądź bulionem i odpowiednio przyprawiając. Wymagającym smakoszom z pewnością posmakuje krem z buraka z mleczkiem kokosowym czy krem z brokułów z dodatkiem sera pleśniowego. 

Jeśli jednak zupa to za mało, zaopatrzmy się w kilku komorowy pojemnik, który pozwoli nam na transport kilku posiłków osobno. Do jednego wlejemy zaproponowaną powyżej zupę, do drugiego włóżmy przygotowany szybko makaron czy kotleciki warzywne, które na długo zaspokoją nasz głód. Pamiętajmy, że makaron nie zawsze musi iść w parze z tłustym, ciężkostrawnym sosem, możemy podać go z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem, kotleciki natomiast błyskawicznie ulepimy z kaszy jaglanej i marchewki. 

Dla tych, którzy szukają lekkiej przekąski w ciągu dnia, mamy do zaoferowania tzw. "lunch box", pozbawiony już funkcji termicznej, posiadający jednak kilka komór, które pozwolą nam na przygotowanie smacznej i, przede wszystkim, świeżej sałatki tuż przed spożyciem. Do każdej z komór możemy wrzucić osobno składniki sałatki, w tym jogurty czy oleje, którymi warzywa oblejemy, szczelne zamknięcie zabezpieczy bowiem smaki przed wymieszaniem. Wpłynie to korzystnie również na nasze zdrowie, zapobiegając wypłukiwaniu witamin z warzyw.

Jak widać, nie musimy się już dłużej ograniczać do nudnych kanapek. Warto sięgnąć po nowoczesne pojemniki turystyczne, jego rodzaj dostosowując do swoich potrzeb, sprawiając przy tym radość nie tylko naszemu zdrowiu, ale także żołądkowi.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena