0
głosów
- +

Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm

Autor:

Aktualizacja: 09.03.2016


Kategoria: Zdrowie / Odchudzanie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 503 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Zakwaszenie organizmu to coraz bardziej powszechny problem występujący w każdym wieku. Co jeść aby się przed tym uchronić. Jakie produkty zakwaszają, a jakie alkalizują organizm? Oto odpowiedź na to pytanie. 


Zakwaszenie organizmu jest zazwyczaj efektem niewłaściwego odżywiania. Wysoko przetworzone produkty zaburzają kwasowo-zasadową gospodarkę wewnątrz organizmu prowadząc do dotkliwych dolegliwości zdrowotnych. Jak uniknąć ?

Płyny wewnątrz orgazmu mają odczyn lekko zasadowy – z wyjątkiem moczu i soków żołądkowych. Poprawne funkcjonowanie organizmu wymaga zachowania PH krwi w przedziale 7,35 – 7,45. Jest to trudne zadanie biorąc pod uwagę dzisiejszy stan żywienia. Zakwaszenie powoduje problemy z odpornością, równowagą hormonalną oraz rozregulowuje organizm . Oczyszczanie organizmu jest kluczowym elementem odkwaszania. Tutaj pomaga zwłaszcza dieta rozdzielna.

Nadmiar kwasu gromadzi się w komórkach prowadząc do problemów z koncentracją, chorób reumatycznych, zwyrodnień, osteoporozy i innych powikłań. Kwas zakłóca produkcje insuliny mogąc prowadzić do pojawienia się cukrzycy, w naczyniach krwionośnych zwiększa ryzyko udaru, oprócz tego wspomaga budowę tkanek tłuszczowych i stwarza doskonałe warunki dla rozwoju bakterii, grzybów i komórek rakowych.

Dieta powinna zawierać około 80% produktów zasadotwórczych lub obojętnych oraz 20 % kwasotwórczych. Kwasotwórcze składniki diety są bogate w fosfor, siarkę, chlor, za to zasadotwórcze w wapń, sód, potas i magnez.

Produkty które są wysoko kwasotwórcze: 

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:

  • Wędliny i mięso – zwłaszcza mięso czerwone
  • Cukier i słodziki
  • Mąka pszenna i pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Herbata czarna
  • Czekolada
  • Sól
  • Kawa
  • Sól

 

Produkt, które są średnio kwasotwórcze

  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo
  • Ryb
  • Jaja
  • Chleb żytni

Produkty, które są słabo kwasotwórcze

  • Twarożek
  • Orkisz i pochodne
  • Soja
  • Orzechy
  • Otręby
  • Fruktoza

Produkty neutralne 

  • Masło
  • Nabiał : śmietana, mleko
  • Oleje roślinne

Produkty zasadotwórcze

  • Warzywa
  • Owoce
  • Owoce suszone
  • Grzyby
  • Zielona herbata
  • Oliwa z oliwek
  • Migdały
  • Maślanka

autor: Marta Czerwińska - studentka dziennikarstwa


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij