0 głosów

Współcześnie mamy do czynienia ze wzrostem zainteresowania wsią. Ludzie chętnie korzystają ze spokoju i uroku wiejskiego. W dzisiejszych czasach chcemy być bliżej natury, uciekamy od miejskiego gwaru i pędu. Z tego powodu coraz częściej możemy spotkać gospodarstwa nastawione na turystykę, tak zwana agroturystyka. Jest ona często alternatywą dla rolnictwa.

Gospodarstwa agroturystyczne cieszą się ogromną popularnością. Przyciągają tłumy turystów spragnionych kontaktu z naturą. Takie gospodarstwa oferują wypoczynek zbliżony do warunków wiejskich. Zagwarantowany jest bliski kontakt z naturą i zwierzętami. Można zasmakować wiejskiego życia w każdym aspekcie. Jak donoszą portale podające informacje rolnicze, w Polsce istnieje około 12 tysięcy gospodarstw agroturystycznych, które oferują około 100 tysięcy miejsc noclegowych. Najwięcej takich kwater znajduje się w województwach: małopolskim, podkarpackim i pomorskim. Z tego rodzaju wypoczynku w naszym kraju korzysta rocznie 1milion – 1,5 miliona turystów.

Takie gospodarstwo może założyć zarówna rolnik, jak i osoba nie związana z rolnictwem. Rolnik musi posiadać do swojej dyspozycji co najmniej 1 hektar ziemi. Musi także zgłosić to do urzędu gminy i wpisać do ewidencji usług hotelarskich. Podstawowym warunkiem, jaki należy spełniać to, co najmniej 5 pokoi oddanych do dyspozycji klientów. Należy także pamiętać o ciekawej lokalizacji. Obowiązkowo musi znajdować się w pobliżu, jakiegoś interesującego obiektu, np. stawu, lasu czy jeziora. Koniecznie musi być otoczony zielenią, której tak bardzo spragnione są osoby z wielkich miast. Osoba, która nie jest rolnikiem także może założyć gospodarstwo agroturystyczne. Taka osoba powinna zgłosić swoją działalność do CEIDG, urzędu skarbowego, ZUS i założyć konto bankowe, a także wpisać gospodarstwo do ewidencji obiektów świadczących usługi hotelarskie. Państwo, aby zwiększyć zainteresowanie wsią oferuje liczne dopłaty do rolnictwa, dla osób pragnących prowadzić taką działalność.

Właściciele gospodarstw agroturystycznych mogą kusić wieloma atrakcjami. Największym powodzeniem cieszy się domowa, regionalna kuchnia, najlepiej z wykorzystaniem składników z własnej produkcji. Gospodarze często organizują także przejażdżki bryczką, ogniska, grzybobrania, spływy kajakowe. Klienci korzystają z nauki pieczenia chleba, wędzenia kiełbasy czy dziergania koronek. Właściciele agroturystyki często poszerzają swoją ofertę o sprzedaż żywności z ekologicznych upraw.

Licencja: Creative Commons