0 głosów
Pobierz artykul
0 głosów dodatnich
0 głosów ujemnych
670 razy czytane
0 przedrukowany
Creative Commons Licencja

Święta to czas rozpieszczania podniebienia. Tak każe tradycja, która w Polsce jest szczególna – w przeciwieństwie do wielu innych krajów, zaczynamy świętowanie już w Wigilię, która jest najważniejszą i najbardziej uroczystą kolacją w roku. Nic nie uświetni jej zakończenia lepiej, niż pyszne, domowe ciasteczka lub ciasto. 

Img

Tradycyjne, świąteczne wypieki to między innymi pierniki,  miodownik czy makowiec. Wszystkie są smaczne i aromatyczne, a w przypadku chęci przygotowania dwóch pierwszych nie obędziemy się bez płynnego miodu. To, jaki gatunek wybierzemy, może mieć wpływ na ostateczny smak gotowych wypieków. 

I tak do pierniczków dodać można miód wielokwiatowy lub lipowy. Jeżeli chcemy, by miały bardziej zdecydowany charakter, wybierzmy wyrazisty miód spadziowy czy gryczany. Do przygotowania tradycyjnych pierników potrzebujemy:

350 g przesianej mąki typu 550

2 stołowe łyżki wybranego miodu

180 g cukru

50 g przyprawy do pierników

Czubatą łyżkę sody

¼ kostki masła

1 średnie jajko (M)

200 ml ciepłego mleka

Mąkę mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą i przyprawami. Potem dodajemy jajko i masło. Nadajemy ciastu odpowiednią konsystencję powoli dolewając ciepłe mleko. Masa powinna być zwarta i gładka. Następnie rozwałkowujemy ciasto na placek, po czym wycinamy z niego foremkami pierniczki w ulubionych kształtach. Układamy je na papierze do pieczenia i wsuwamy do gorącego (180-200 stopni) piekarnika na 15 min. Gdy pierniki ostygną, staną się twarde. Jeżeli zrobimy je odpowiednio wcześniej (2-3 tygodnie przed Świętami) nabiorą ponownie miękkości trzymane w szczelnie zamkniętej, metalowej puszcze. Na końcu pozostaje tylko zająć się ich wspólnym zdobieniem!

Pierniki to świąteczny niezbędnik, ale jeśli chcemy naprawdę zaskoczyć czymś gości, spróbujmy przygotować miodownik. To wykwintne ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda. Poszczególne warstwy zachęcają do zanurzenia w nim łyżeczki, a wierzch można ozdobić motywami utrzymanymi w świątecznym klimacie. By zrobić miodową stefankę, potrzebujemy:

500 g dobrej mąki typu 550

Szklankę cukru

4 łyżki płynnego miodu

100 g masła

2 żółtka

Łyżeczkę sody

Słodką śmietanę

Ze składników wyrabiamy starannie gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy je na cztery, równe części, rozwałkowujemy i pieczemy po kolei na wyłozonej papierem blaszce, w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok 10 min. Powstałe w ten sposób warstwy przekładamy masą budyniową lub kremem, który zrobimy z:

 

500 ml mleka

1 łyżki mąki typu 550

1 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżek cukru waniliowego

Paczki masła

100 g cukru pudru

Soku z jednej cytryny

By krem był gładki i pyszny, zaczynamy od połączenia masła z cukrem pudrem. Potem powoli dodajemy do masy wystudzony budyń waniliowy i sok z cytryny, delikatnie ucierając całość. Powstałym kremem przekładamy poszczególne warstwy miodowego ciasta. Jego wierzch można udekorować czekoladową polewą i ozdobić w świątecznym stylu. Smacznego!

 

Licencja: Creative Commons