Grill ma nieograniczone możliwości, dlatego przygotowanie lekkich i zdrowych potraw z rusztu dla osób na diecie jest jak najbardziej wykonalne.
Biegasz, dbasz o zdrowy styl życia, ale raz na jakiś czas masz ochotę na mięso i szaszłyki z grilla? Z obawy przed utratą szczupłej sylwetki ze smutkiem odmawiasz uczestnictwa w grillowym przyjęciu lub pozwalasz sobie tylko na warzywną sałatkę, kiedy inni objadają się pachnącym mięsem? Grillowanie niekoniecznie musi oznaczać bombę kaloryczną i zagrożenie dla Twojej figury.
Co zamiast tradycyjnego mięsa?
Twoim najlepszym przyjacielem w drodze do zdrowego odżywiania będzie ryba. Trudno się nachwalić, ile dobrego daje Ci jedna grillowana rybka. Bogata w kwasy OMEGA 6 pozytywnie wpływa na serce, układ krwionośny i cholesterol. Obniża niebezpieczeństwo zachorowania na raka, a nawet pomaga wytwarzać serotoninę, co pozytywnie wpływa na Twój nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Co więcej, jest o wiele chudsza od innych rodzajów mięsa.
A jeśli nie lubisz wybierać ości, postaw na rybne filety. Fileta z dodatkiem ziół i przypraw zawiń w folię aluminiową. To pozwoli zachować jej wspaniały aromat. Po podpieczeniu, rozwiń folię i polej parujące mięso sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju owoce morza. Grillowana ośmiornica czy krewetki mogą okazać się bardzo udanym eksperymentem.
A dla mięsożerców…
…drób. Jeśli nie jesteś w stanie zrezygnować z mięsa, wybierz to mniej kaloryczne. Zapomnij o golonce, boczku i karkówce. Dla lepszego efektu unikaj także wieprzowiny. Jeśli masz akurat ochotę na ten rodzaj mięsa zamiast karkówki, wybierz chudszy schab. Bez większych ograniczeń możesz za to jeść chude mięso z kurczaka (najlepiej pierś, udko zawiera tłustą skórę), cielęcinę czy najmniej kaloryczne – mięso z indyka. Pamiętaj żeby nie trzymać mięsa na grillu zbyt długo (do 30 minut) ponieważ przesadnie wysuszone mięso nie ma żadnych wartości odżywczych.
Więc chodź, pomaluj swój grill
Zamiast chleba i pieczonych w żarze ziemniaków (nie musisz już parzyć sobie palców obierając je ze skórki), postaw na zdrowe i lekkie warzywne sałatki. Surowe warzywa bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się skóry. Z kolei grillowane są o wiele zdrowsze, niż te z patelni, ponieważ można przyrządzić je bez dodatku tłuszczu.
Ulubione warzywa łącz w ciekawe kompozycje i rób z nich szaszłyki. Między kawałki warzyw możesz wkładać chude mięso z kurczaka przyprawione ziołami. Do picia zrób owocowy koktajl z pomarańczy i grejpfrutów bez dodatku cukru. W upalne dni doskonale sprawdzi się także woda mineralna z plasterkiem cytryny.
Deser, chociaż większości z nas kojarzy się z wrogiem zdrowej diety, wcale nie musi być wykluczany z menu dietetyka. Owoce wspaniale sprawdzają się jako deser, mają wiele witamin i wartości odżywczych. Jeśli dbasz o linię unikaj kalorycznych bananów i winogron, postaw raczej na ananasa, który dzięki zawartości bromeliny i biotyny pomaga spalać tłuszcz.
W zgodzie z naturą
Ci, którzy już dawno zamienili mięso na soję mogą z niej zrobić pyszne grillowane kotlety. Dietetyczna soja ze względu na wysoką zawartość białka i błonnika jest godnym następcą tłustego mięsa. Trzeba tylko uważać na prawidłowy sposób jej przyrządzenia. Tak jak ryby pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu krążenia i zwalcza zły cholesterol. Może dotychczasowi mięsożercy też się skuszą?
Do sojowych kotletów koniecznie podaj jakąś lekką warzywną sałatkę. Zrezygnuj z tych z dodatkiem tłustych serów i majonezowych dipów, postaw na lekkie warzywne mieszanki. Dobrym rozwiązaniem mogą być także grillowane grzyby.