Przed ustaleniem dziennego lub tygodniowego jadłospisu klient musi przeprowadzić rozmowę z profesjonalnym dietetykiem, albo wypełnić formularz zamieszczony na stronie. Dietetyk, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu, dobierze właściwy program, biorąc pod uwagę szereg czynników dodatkowych oraz cel, jaki klient chce osiągnąć. Z cateringu dietetycznego korzystają ludzie w każdym wieku i z różnymi problemami zdrowotnymi. Klientami są zarówno osoby młode, które chcą utrzymać dobrą kondycję i nie cierpią na typowe schorzenia zdrowotne, jak i cukrzycy, oraz osoby otyłe. Catering dietetyczny oferuje wyżywienie całodzienne w postaci 5 posiłków lub wyżywienie częściowe (wyłącznie posiłki główne). Biorąc pod uwagę, że najzdrowszym modelem żywieniowym jest spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu – co dwie lub trzy godziny – catering zapewnia: śniadanie, obiad, kolacje oraz dwie przekąski (po śniadaniu i obiedzie). Klient ma pełną kontrolę nad składem dań i może wykluczyć z diety nietolerowane przez siebie produkty.
Jak to działa?
Wszystkie posiłki pakowane są w higieniczne opakowania jednorazowe i dostarczane bezpośrednio do klienta we wskazane miejsce. Większość firm cateringowych działa przez siedem dni w tygodniu, dlatego codziennie możemy otrzymać świeże posiłki przygotowane wyłącznie z ekologicznych produktów.
Przykładowe menu
Zamawiając catering dietetyczny, nie musimy obawiać się, że posiłki będą monotonne, nudne i pozbawione smaku. Dieta nie musi kojarzyć się z bezbarwnym i niesmacznym jedzeniem. Firmy cateringowe dokładają wszelkich starań, aby ich menu były różnorodne i bogate we wszystkie składniki odżywcze. Poniżej przedstawiamy przykładowe menu na dwa pierwsze dni tygodnia:
Śniadanie: szynka nadziewana pastą jajeczną i bułka pełnoziarnista
II śniadanie: plastry mozarelli z pomidorkami i pesto
Obiad: kurczak w sosie meksykańskim z surówką z kapusty białej i kaszą jęczmienną
Podwieczorek: ananas z grilla na sałacie z żurawiną
Kolacja: papryka pieczona z nadzieniem z kaszy kuskus oraz serem fetą
Śniadanie: przekąska z warzywami z sosem jogurtowym i chlebkiem chrupkim
II śniadanie: serek wiejski z miodem
Obiad: gulasz wołowy z kaszą gryczaną, marchewka z groszkiem
Podwieczorek: mandarynki z orzeszkami
Kolacja: szaszłyk z tofu, sałatka colesław
Dania oferowane przez firmy cateringowe są bardzo różnorodne i z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym klientom. Różnorodność potraw sprawia, że nie odczuwamy potrzeby przekąszania między posiłkami, dzięki czemu zaoszczędzamy na słodyczach i smakołykach. Catering to doskonałe rozwiązanie dla osób młodych, które nie chcą tracić czasu na gotowanie i nie mają pomysłu jak odświeżyć swoje dzienne menu.
Spożywając pięć posiłków w ciągu dnia przyzwyczajamy się do zdrowego rytmu życia i regulujemy metabolizm – to bardzo istotne, gdyż nawet po rezygnacji z cateringu dobre nawyki na długo pozostaną w naszej pamięci.