Z ostatnich badań przeprowadzonych na zlecenie Centrum Zdrowia Matki i Dziecka w Warszawie wynika, że ok. 10 proc. dzieci przedszkolnych waży za dużo; wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnych częstość nadwagi i otyłości jest natomiast najwyższa i wynosi odpowiednio 22,4 % u chłopców i 20,6 % u dziewcząt.
Ułożenie odpowiedniej diety dla dziecka wchodzącego w okres intensywnego rozwoju i wzrostu jest niezwykle trudne. Aby rozwijać się prawidłowo organizm potrzebuje zbilansowanej diety, która pokryje zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze. Niestety, szybkie tempo życia i niskie ceny dań gotowych powodują, że rezygnujemy ze zdrowych nawyków i wybieramy wygodniejsze rozwiązania.
Jeżeli chcemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinniśmy zadbać zarówno o formę fizyczną, jak i jakość spożywanych posiłków. Oczywiście, nie zawsze będziemy mieli czas, aby stworzyć zdrowe i wartościowe danie, dlatego warto skorzystać z usług profesjonalistów – cateringu dietetycznego. Profesjonalni dietetycy i kucharze dostarczą do naszych domów urozmaicone posiłki przygotowane z myślą o konkretnych grupach konsumentów. Poniżej prezentujemy przykładowe zestawy dań na cały dzień:
Śniadanie: jogurt z musli / jajecznica z ziołami / serek wiejski z miodem i otrębami
I przekąska: kanapka z szynką i pomidor / jogurt pitny / bułka z serkiem kanapkowym i dżemem
Obiad: kieszonki z kurczaka z kaszą pęczak, surówka z marchewki / gulasz z szynki z ziemniakami, ogórek kiszony
II przekąska: jabłko, gruszka / serek homogenizowany 150g
Kolacja: zupa krem z brokułu z groszkiem ptysiowym / zapiekanka warzywna
Dużą zaletą cateringu jest różnorodność oferowanych potraw. Klienci codziennie dostają coś nowego; jadłospis obfituje w składniki ze wszystkich grup pokarmowych – zarówno owoce, jak i warzywa, dlatego nie odczuwamy głodu między kolejnymi posiłkami. Catering dietetyczny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, które większość część dnia spędzają poza domem i nie mają możliwości przygotowania świeżych i zdrowych posiłków każdego dnia. To dobre rozwiązanie zarówno dla rodzin z małymi dziećmi, jak i singli, którzy nie chcą tracić czasu na stanie w kuchni. Korzystając z usług cateringu, nie tylko zyskujemy czas na dodatkową aktywność, ale także uczymy się zdrowych nawyków żywieniowych. Spożywając regularnie posiłki, wyrabiamy w sobie zdrowe nawyki i przekonujemy się, że jedzenie słodyczy, fast foodów oraz innych niezdrowych dań, nie musi stanowić podstawy naszego dziennego cyklu żywieniowego. W dalszej perspektywie przekonamy się także, że rezygnacja z dań gotowych generuje duże oszczędności, a korzystanie z usług profesjonalnego cateringu dietetycznego jest bardziej opłacalne.