Dlaczego ekspres ciśnieniowy do biura to dobry pomysł?
Ponieważ w miejscu pracy pija się dużo kawy i takie urządzenia jak ekspres musi pracować praktycznie cały dzień. Urządzenie tego typu pozwala na przygotowanie wielu filiżanek kawy dziennie i bez konieczności długiego czekania. Wystarczy wcisnąć guzik i już – kubek napoju ze świeżo zmielonych ziarenek gotowy. Ponadto „ciśnieniówki” są łatwiejsze do utrzymania w czystości.
Po pierwsze – kompaktowy rozmiar
Kuchnie pracownicze lub zakładowe zazwyczaj są wypełnione sprzętami i jedzeniem pracowników, dlatego warto wybrać ekspres ciśnieniowy o kompaktowej budowie, które nie zajmuje potrzebnego miejsca. Cięższy sprzęt jest zazwyczaj bardziej stabilny – znajdź mu miejsce na blacie kuchennym, w pobliżu kranu z czystą wodą i kosza na zużytą kawę. Ważny też jest rozmiar zbiornika na fusy.
Po drugie – wybór funkcji
Sprawdź, czy ekspres – oprócz małej czarnej – potrafi przygotować latte albo cappucino. To zawsze urozmaicenie dla klientów i gości. Regulacja emisji pary czy automatyczny system spieniania jest ważny, jeśli lubisz samodzielnie bawić się w przygotowywanie kawy. Jeśli wolisz postawić na maszynę, sprawdź po prostu, czy jest w stanie zrobić dla ciebie filiżankę wypełnioną naparem z puszystą pianką.
Po trzecie – filtr wody
Kontrolka informująca o konieczności zmiany filtra na wody to gadżet ułatwiający utrzymanie maszyny w dobrym stanie. Woda przed parzeniem kawy w ekspresie jest filtrowana przez wkład węglowy. Dzięki temu ma lepszy smak i zapach.
Dodatkowe udogodnienia
Ciekawe opcje to regulacja mocy kawy czy funkcja pamięci twojego ulubionego napoju – każdy pracownik będzie zadowolony z szybkiego dopasowania urządzenia do własnych preferencji.Wybierając ekspres do kawy, sprawdź również producenta i opinie o nim. Warto także upewnić się, czy marka posiada renomę w produkcji urządzeń tego typu.