Jak nie pączki to co?
Wszyscy zajadają się pączkami w Tłusty Czwartek – stały się one znakiem rozpoznawczym tego dnia. Jednak nie zapominajmy o pozostałych, tradycyjnych wypiekach, które również kojarzone są z tym wydarzeniem. W celu przypomnienia o nich przedstawiamy przepisy na Tłusty czwartek, które wcale nie dotyczą pączków!
Wypieki babci
Nie tylko smakosze wypieków znają faworki i przepadają za nimi – są one znane także jako chrust. Kojarzą nam się z dzieciństwem oraz czasem spędzonym u babci. Wystarczy zaledwie pół godziny, aby odbyć tę niezwykłą podróż w czasie.
Żeby przenieść się na chwilę do przeszłości, będziesz potrzebować:
- 300 g mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżek cukru pudru
- 3 łyżek śmietany
- 2 łyżek masła
- łyżki spirytusu
- soli
- tłuszczu do smażenia
- cukru pudru do posypania.
Wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć masę, a następnie rozwałkuj ciasto – powinno być bardzo cienkie. Później należy z niego wykroić paski o wymiarach 10x3 cm. Na środku każdego paska zrób kilkucentymetrowe nacięcie, przez które przewiniesz jeden koniec paseczka. Chrusty smaż obustronnie na gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Po wyciągnięciu najlepiej osuszyć je na papierowym ręczniku. Posyp na wierzch cukier puder. W takim wydaniu możesz nimi częstować najbliższych.
Jednocześnie lekkie i pulchne
Oponki serowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pączka, a co najważniejsze, przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Zaplanuj wolną godzinę w kuchni oraz zaopatrz się w następujące składniki:
- 500g sera półtłustego
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- łyżeczkę sody oczyszczonej
- łyżeczkę octu
- 250ml kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia
- mały kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania
W pierwszej kolejności przeciśnij ser przez praskę. Wysyp mąkę na blat, dodaj do niej: ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, oprósz je mąką i rozwałkuj, aby osiągnęło grubość około 1,5 cm.
Kolejnym krokiem jest wykrawanie kółek za pomocą szklanki. Na środku każdego kółka wykrój małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką.
Następny etap to smażenie oponek. Do zimnego tłuszczu dodaj kieliszek spirytusu i rozgrzej go na mocnym ogniu. Wówczas możesz smażyć oponki z obu stron – powinny przybrać złoty kolor.
Oponki układaj na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Gdy będą jeszcze ciepłe, posyp je cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu.
Szybkie racuchy
Placki z jabłkami są również smaczną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za pączkami.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- Pół szklanki cukru
- 50 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Zacznij od zmiksowania jajek i mleka. Wsyp do nich mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie ponownie zmiksuj. Kolejnym krokiem jest starcie jabłek oraz dodanie ich do ciasta. Całość zamieszaj, a następnie usmaż placuszki. Ułóż je na talerzykach i posyp cukrem pudrem. Smacznego!