Tradycyjnie kojarzona z państwami anglosaskimi - whisky produkowana jest na całym świecie. Skąd pochodzą trunki, które widzimy na co dzień - i czy jest miejsce, w któym powstaje najlepsza whisky?

Data dodania: 2014-12-16

Wyświetleń: 10173

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Skąd pochodzi najlepsza whisky?

Whisky to alkohol produkowany w wielu regionach świata. Oczywiście w zależności od miejsca wytwarzania, stosuje się inne metody produkcji. Spotkamy się również z odmiennymi standardami jakości tego alkoholu. Najczęściej whisky kojarzona jest z krajami anglosaskimi. Produkuje się ją między innymi w Szkocji, Irlandii, Stanach zjednoczonych oraz Kanadzie.

Szkocka whisky

Szkocka whisky bardzo często uznawana jest za zupełnie odrębny gatunek alkoholu. Jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest wyłącznie na obszarze Szkocji. Wytwarzana jest w dwóch postaciach. Do produkcji single malt używa się wyłącznie słodu jęczmiennego, wody oraz drożdży. Słód suszy się na torfowych paleniskach, dzięki temu szkocka whisky ma bardzo charakterystyczny, dymny i ziemisty posmak oraz aromat. Whisky typu blended są natomiast mieszanką whisky z różnych gatunków zbóż. Whisky mieszane nie są tak cenione przez amatorów trunku, jak single malt. Są natomiast o wiele tańsze. Istnieje podział destylarni szkockiej whisky na sześć podstawowych regionów: Islay, Wyspy Szkockie, Speyside, The Highlands, The Lowlands oraz Campbeltown.

Irlandzka whiskey

Produkowane są wyłącznie w Irlandii ze słodu jęczmiennego. Cecha charakterystyczną ich produkcji jest trzykrotny proces destylacji. Potentatem irlandzkiego rynku whiskey jest Irish Distillers, który produkuje marki takie, jak Jameson, Powers, Tullamore Dew, Midleton Very Rare, Redbreast czy Paddy.

Amerykańska whiskey

Do produkcji amerykańskiej whiskey używa się zarówno kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu. To wyraźnie odróżnia ten rodzaj whiskey od jej szkockich, czy irlandzkich kuzynek. Whiskey produkowane w Stanach Zjednoczonych obejmują dwa podstawowe rodzaje: burbony, produkowane w hrabstwie Bourbon, w stanie Kentucky oraz Tennessee Whiskey. Jednak pomniejsze regiony, jak Nowy Orlean czy Ohio, również wytwarzają swoją whiskey. To w stanach produkowana jest, bijąca rekordy popularności w Polsce, whiskey Jack Daniel's, wytwarzana w stanie Tennessee.

Japońska whisky

Co ciekawe produkcja whisky ma swoją tradycję również w Japonii. I nie jest to, wbrew pozorom, krótka tradycja. Trunek ten wytwarza się bowiem w Kraju Kwitnącej Wiśni od 1924 roku. Japońska whisky produkowana jest w sposób najbardziej zbliżony do whisky szkockiej. Warto zauważyć, że jej popularność na całym świecie cały czas rośnie. W 2014 roku miano najlepszej whisky w bardzo prestiżowym zestawieniu World Whisky Bible zyskała właśnie japońska Yamazaki Single Malt Sherry. Szkoci musieli przeżyć prawdziwy szok.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena