Coraz więcej z Nas podejmuje się kulinarnych eksperymentów. Dania orientalnych kuchni, zaskakujące połączenia smakowe, przyprawy z najodleglejszych zakątków świata.  Brawa za odwagę! Jeśli lubisz odkrywać nowe smaki, dania z mięsem w sosie czekoladowym to zdecydowanie coś, czego warto spróbować.

Data dodania: 2014-12-05

Wyświetleń: 2065

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kuchenne wybory

            Nie ma jednego, ściśle określonego przepisu na mięsno – czekoladową potrawę. Można przyrządzić danie zarówno z cielęciny, wołowiny, baraniny, ale też drobiu. Najwięcej osób stawia jednak na pierś z kurczaka lub indyka i polędwiczki wołowe. Jeśli chodzi o czekoladę, najlepiej sprawdzi się gorzka, z dużą zawartością kakao. Nie poleca się wykorzystania czekolady mlecznej lub orzechowej, śmiało można jednak poeksperymentować z jej pomarańczowym lub malinowym rodzajem. Wybierając zarówno mięso, jak i czekoladę warto postawić na jakość – im lepsze gatunkowo produkty, tym smaczniejszy efekt końcowy.

Gotowanie krok po kroku

            Jakie składniki są niezbędne do przygotowania czekoladowego sosu i w jakiej kolejności je dodawać? Szklankę wytrawnego, czerwonego wina i pół szklanki miodu pitnego należy gotować na małym ogniu z drobno posiekaną cebulą i gałązką świeżego tymianku. Po upływie 20 minut przecedzamy je przez sitko i dodajemy kluczowy składnik – pół tabliczki gorzkiej czekolady. Gdy całkowicie się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami, całość przyprawiamy czarnym pieprzem i sproszkowanym chilli. Mniam!

Możemy również wykorzystać kawę - mięso w sosie czekoladowym z dodatkiem ożywczej kofeiny zachwyci nas głębią egzotycznego smaku.

            Planujesz spotkanie z przyjaciółmi w sobotni wieczór? Zaskocz ich przyrządzając bekon w czekoladowej panierce. Zanurz kawałki mięsa w rozpuszczonych łakociach, a następnie postaw w lodówce, dopóki całość nie stwardnieje. Taka przekąska sprawdzi się dużo lepiej, niż popularne chipsy i paluszki.

Pysznie i zdrowo

            Do dań mięsnych używana jest zazwyczaj gorzka czekolada. To najzdrowszy rodzaj słodkości, który jest nie tylko smaczny, ale i dobrze wpływa na organizm. Dzięki dużej zawartości drogocennych mikroelementów pomaga w problemach z koncentracją, dodaje energii i wpływa na polepszenie się pamięci. Jakby tego było mało, wzmacnia również pracę serca, przyspiesza funkcjonowanie nerek, a nawet łagodzi kaszel. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów gorzkiej czekolady. Jak rozpoznać tę o najlepszej jakości? Ważny jest jej wygląd – powinna mieć idealnie gładką, błyszczącą powierzchnię oraz wyczuwalny aromat czekolady, a nie kawy. Przełamując ją na pół powinniśmy usłyszeć charakterystyczny trzask. Mimo, że ma stanowić dodatek do mięsa, warto zatroszczyć się, aby była jak najlepsza.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena