Coraz poważniejszym problemem staje się ostatnimi czasy marnowanie jedzenia – statystyki mówią o setkach ton żywności wyrzucanych każdego miesiąca w europejskich miastach, a wszystko to dzieje się przy jednoczesnym niedożywieniu milionów Afrykańczyków czy Azjatów. 

Data dodania: 2014-07-29

Wyświetleń: 1200

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jeśli sądzimy, że nie jest to nasz problem, przeanalizujmy dokonywane przez nas zakupy i zastanówmy się, ile tych produktów rzeczywiście trafia na nasz stół, a ile, po upływie ważności, do kosza na śmieci. Żeby jeszcze bardziej uświadomić sobie skalę problemu przeliczmy, jak dużo tracimy na takich nieprzemyślanych zakupach. Jak więc uniknąć podobnych sytuacji i nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy?

Do sklepu tylko z listą
Przed wyjściem na zakupy warto przemyśleć dokładnie nasze aktualne potrzeby i sporządzić listę produktów, które musimy kupić. Nie tylko łatwiej będzie nam uniknąć dzięki temu niepotrzebnych zakupów, ale też szybciej i sprawniej kupimy najważniejsze produkty. 

Unikaj impulsywnego kupowania
Sklepy kuszą nas promocjami i atrakcyjnie wyglądającymi produktami, a ich koronnym trikiem jest ustawienie przy kasie słodyczy czy szybkich przekąsek – stojąc w kolejce łatwo zatem dać się ponieść konsumenckiej żądzy. Jeden batonik, zjedzony zaraz po wyjściu ze sklepu na pewno nie zaszkodzi naszemu portfelowi, jednak warto uważać. Jeśli wyrobisz w sobie nawyk kupowania drobiazgów, potem nawet nie będziesz się zastanawiał czy masz na nie ochotę, tylko automatycznie wylądują w koszyku.

Staraj się wybierać produkty o dłuższej dacie ważności
Poza nabiałem, warzywami i owocami oraz mięsem lepiej jest wybierać produkty, które dłużej będą mogły poleżeć w szafce czy lodówce. Jeśli nie zjemy ich od razu, nie będziemy musieli po tygodniu ich wyrzucać z uwagi na, przykładowo, niezbyt przyjemny zapach lub nieapetyczny wygląd. Co jakiś czas przeglądaj też szafki z produktami suchymi - one mogą postać dłużej, ale ich czas też kiedyś się skończy. Skąd masz pamiętać, czy gdzieś na samym dnie nie zalega makaron sprzed 3 lat?

Wykorzystaj swój zamrażalnik 
Dobrym sposobem na przedłużenie ważności warzyw lub mięsa jest ich zamrożenie – dzięki takiemu rozwiązaniu spokojnie możemy kupić takie produkty w okazyjnej cenie, a zjemy je dopiero wtedy, gdy rzeczywiście będziemy potrzebować. Dlatego też, jeśli jesteśmy nastawieni na wyszukiwanie sklepowych promocji, warto zainwestować w dużą i niezawodną zamrażarkę.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena