Jod jest chemicznym pierwiastkiem, który na Ziemi możemy znaleźć głównie w postaci jonu rozpuszczonego w wodzie. Jest zatem skoncentrowany w oceanach oraz innych zbiornikach słonej wody. Ponieważ nie możemy przetrwać bez tego pierwiastka, musimy go dostarczać z jedzeniem.

Data dodania: 2014-04-22

Wyświetleń: 1373

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jedną z jego najważniejszych funkcji jest utrzymywanie odpowiedniej pracy tarczycy. Niektóre źródła twierdzą, że nie jest przesadą stwierdzenie,iż jod jest potrzebny do zdrowego funkcjonowania każdej komórki naszego ciała. Przyjrzyjmy się zatem bliżej jego funkcjom.

I

Utrzymuje poprawne funkcjonowanie tarczycy

Jod pomaga naszym organizmom w produkcji hormonów tarczycy, które zapewniają, że pozostaje ona zdrowa. Tarczyca jest dużym gruczołem wydzielania wewnętrznego, umiejscowiona w przednio-dolnej części szyi. Kontroluje jak szybko nasze ciała zużywają energię, tworzy białka oraz reguluje wrażliwość hormonów. Niedoczynność tarczycy spowalnia metabolizm, przez co trudne staje się kontrolowanie wagi. Odpowiednia praca tarczycy jest jednym z warunków skutecznej diety odchudzającej.

II

Pomaga w rozwoju fizycznym i psychicznym

Jod jest szczególnie ważny dla dzieci, gdyż stymulując hormony tarczycy, ma bezpośredni wpływ na produkcję hormonów wzrostu, które są oczywiście ważne do odpowiedniego rozwoju fizycznego, jak i umysłowego. W związku z tym niedobór jodu może powodować upośledzenie fizyczne i opóźnienie rozwoju inteligencji oraz umiejętności podstawowych jak ruch, mowa czy słuch. Zagadnienie to dotyczy również nienarodzonych dzieci. Badania prowadzone w Linus Pauling Institute wykazały, że niedobór jodu podczas ciąży może powodować wspomniane trudności. Dodatkowo niski poziom tego pierwiastka zwiększa ryzyko urodzenia martwego dziecka, poronienia czy powikłań podczas porodu.

III

Reguluje temperaturę ciała

Hormony tarczycy pomagają naszym ciałom rozszerzać naczynia krwionośne, dzięki czemu umożliwiają swobodny przepływ krwi, a co za tym idzie ciepła do naszych kończyn. Oznacza to, że stała temperatura naszych organizmów zależna jest od odpowiedniego poziomu jodu w organizmie. Kiedy jego ilość jest odpowiednia, komórki generują więcej energii, co wpływa na zwiększenie temperatury ciała. I odwrotnie – niski poziom jodu powoduje, że generalnie spada temperatura ciała i doświadczamy zimnych dłoni i stóp.

IV

Kontroluje poziom cholesterolu oraz pracę serca

Hormon wytwarzany przez komórki pęcherzyków tarczycy, nazywany trójjodotyroniną (T3), pomaga wyzwalać podział cholesterolu, a więc czynnie zmniejszać jego poziom. Hormon T3 kontroluje również puls serca. Zbyt wysoki poziom jodu skutkuje szybkim biciem serca, co wpływa na zmęczenie tego organu. Jak łatwo się domyśleć – zbyt niski poziom powoduje wolne krążenie, czego skutkiem są wspomniane zimne dłonie i stopy. Idealnie jest utrzymywanie bicia serca około 72 uderzeń na minutę. Znacznie łatwiej to osiągnąć jeśli nasza dieta zawiera odpowiednią dawkę jodu.

V

Utrzymuje stabilny stan emocjonalny

Z względu, iż hormony tarczycy wpływają na naszą wrażliwość na adrenalinę oraz ogólnie cały układ hormonalny, niewłaściwa praca tarczycy (co ma związek z niedoborem jodu), skutecznie ogranicza nasze możliwości na normalne reagowanie na większość wydarzeń w naszym życiu. Prowadzić do może do marazmu czy apatii (osobliwe poczucie „pustki w środku” to właśnie często skutek niedoboru jodu). W niektórych przypadkach nagłe spadki poziomu jodu mogą prowadzić do depresji.

Rekomendowana dzienna dawka

Sugerowana dawka jodu dla młodzieży i dorosłych obu płci to 150 mikrogramów dziennie (mikrogram to jedna milionowa grama). Dzieci w wieku od roku do 8 lat powinny otrzymywać 90 mikrogramów na dzień, a w wieku 9 do 13 lat – 120 mikrogramów dziennie. Dla kobiet w ciąży najlepsza dzienna dawka to 220 mikrogramów, a dla karmiących kobiet ta wartość wzrasta do 270 mikrogramów dziennego spożycia.

Doskonałym źródłem jodu są warzywa morskie (glony, algi), ryby, pieczone ziemniaki, niektóre jogurty, fasola morska (czyli nasiona osmoki), a także pierś indyka.

Warto też brać pod uwagę urlopowe lub weekendowe wypady nad morze, aby pooddychać aerozolem morskim – powietrzem przesyconym składnikami wody morskiej, w tym jodem. Warto pamiętać, że nasz Bałtyk charakteryzuje się znacznie większym stężeniem jodu niż Morze Czarne czy Śródziemne.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena