Narodowy napój Argentyńczyków, czyli yerba mate (susz z liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego) zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników w naszym kraju.
Ten kultowy napój został odkryty w prehistorycznych czasach przez Indian Guarani, którzy wykorzystywali jego pobudzającą moc zarówno w formie naparu z suszu z wędzonych nad ogniskiem gałęzi, jak i żując świeże liście. Obecnie przygotowywaniem suszu zajmują się wyspecjalizowane przetwórnie i na rynku dostępna jest zarówno wędzona drzewnym dymem yerba mate jak i nieprzetworzona (tzw. mate green).
Stymulującą i odżywczą moc yerba mate zawdzięcza głównie zawartości kofeiny, zwanej przez niektórych mateiną, jak też bogactwu soli mineralnych i minerałów. Legenda głosi, że Indianie Guarani mogli zachowywać zdrowie i czujność przez kilka dni spożywając wyłącznie yerba mate.
Na rynku dostępne są dziesiątki gatunków zarówno czystej yerba mate jak i w smakowych odmianach, głównie z dodatkiem ziół takich jak melisa, rumianek, koper włoski, anyż, boldo, werbena cytrynowa i wiele, wiele innych.
Spożywanie yerba mate w grupie jest często traktowane wręcz rytualnie z wyznaczonym „guru” spotkania, odpowiednim sposobem zalewania itp. Podanie odpowiednio przyrządzonej yerba mate może objawić emocje jakie wiążemy z ofiarowanym np. yerba mate podana ze skórką pomarańczową oznacza chęć na intymne, osobiste spotkanie, a podanie przelewającego się naczynka oznacza wrogość. Symbolika emocjonalna związana z yerba mate, to temat na osobny artykuł.
Obecnie w Polsce istnieje bogaty rynek yerba mate i zwracając uwagę na ceny należy mieć na uwadze to, że yerba mate jest ekonomiczna bowiem susz możemy zalewać do 7 razy.
Aby cieszyć się z udanej sesji z pobudzającą herbatą z ostrokrzewu paragwajskiego należy spełnić kilka warunków:
1. dobrze wyprawiona tykwa lub ceramiczne naczynko utrzymujące ciepło
2. woda o temperaturze 70-80 st pochodząca z dobrego źródła
3. porządna rurka zwana bombillą
4. wypróbowany wcześniej gatunek yerba mate np. z patyczkami lub bez itd.
5. spokojne miejsce do przygotowania naparu
6. przyjaciel z którym możemy wypić kila łyków i porozmawiać
8. zapas wody na kilka zalań