Region szczególny historycznie
La Rioja jest regionem o bardzo długiej tradycji. Wino jest tutaj wytwarzane od starożytności, choć z tamtych czasów niewiele zachowało się z receptur. Naczynia i akcesoria winiarskie, owszem, czasem są odszukiwane w wykopaliskach, ale wino produkowane tu dziś nie ma wiele wspólnego z tym, którym cieszyli swoje podniebienia starożytni.
Rejon szczególny obecnie
La Rioja jest rejonem pod pewnymi względami pionierskim. Nie chodzi tylko o to, że wino wyrabia się tu od czasów, których nikt nie pamięta, bo pamiętać nie może, ale także o to, że Rioja „sprawdza” drogi przewidziane hiszpańskim prawem winiarskim. Jest to rejon, który jako pierwszy otrzymał status DO, a było to dawno, bo niemal 90 lat temu (w 1926 roku), a następnie, po wielu, wielu latach doskonalenia sztuki winifikacji i hodowli wybranych szczepów zgodnie z naturalnym rytmem dojrzewania gron, w roku 1991 La Rioja otrzymała jako pierwsza status DOC, czyli Denominación de Origen Calificada.
Francuska potęga Hiszpanii
La Rioja nie rozwijała się samodzielnie. Dziś La Rioja jest w nie mniejszym stopniu symbolem Hiszpanii niż FC Barcelona, ale i tu sukces nie zbudował się sam. Za doskonałość tutejszego wina odpowiadają bowiem Francuzi. Z powodu najróżniejszych zawirowań historycznych, politycznych, gospodarczych i światopoglądowych, do La Rioja tłumnie ściągali winiarze z Francji, którzy tutaj znajdowali doskonałe warunki do zakładania winnic i sprzedaży trunków. To właśnie lata ciężkiej pracy potomków winiarzy z Bordeaux spowodowały, że La Rioja jest dziś jednym z najbardziej znanych rejonów winiarskich w Hiszpanii.
Tylko jedna recepta
La Rioja tak naprawdę słynie tylko z jednego gatunku wina: Rioja. Cała sztuka winiarstwa została tu sprowadzona do umiejętności doboru odpowiednich proporcji winogron różnych szczepów w moszczu. Oczywiście każda winnica działa swoim własnym systemem, ale i tak ogólna receptura jest całkiem podobna.
La Rioja powstaje z winogron uprawianych w trzech różnych regionach: Rioja Alta, Rioja Alavesa oraz Rioja Baja. Każdy z tych rejonów słynie z nieco innych szczepów winogron, a więc do produkcji La Rioja potrzebne są wspólne wysiłki wszystkich winiarzy. Tempranillo oraz graciano, z których pierwsze stanowi do 70% składu wina, a drugie poniżej 10%, uprawia się przede wszystkim w Rioja Alta oraz Alavesa, natomiast cariñena i garnacha (odpowiednio stanowiące po 5 i 20% moszczu) w Rioja Baja.
Wino o smaku niezwykłości
Wina mogą smakować wszystkim: owocami, ziołami, drewnem, a nawet dziegciem, ale La Rioja smakuje jeszcze inaczej. W bukiecie wyraźne są nuty truskawek i malin, ale dominuje nuta starego dębu, która pochodzi oczywiście z leżakowania w dębowych beczkach. Tradycja wymaga, aby winogrona wyciskane były stopami, co oczywiście nie spotkało się z uznaniem biurokratów wierzących jedynie w cenę, a nie smak. Na szczęście tradycyjne sposoby produkcji udało się zachować od całkowitej zagłady, ale Rioja wytwarzana tradycyjnie nie jest szeroko dostępna. Warto zainwestować jednak również w te marki, które produkowane są bardziej nowocześnie, ale z poszanowaniem tradycji i wymogów receptury, np. dobre roczniki Berberana, Contino, CVNE lub Bodegas Marqués. Te wina naprawdę zawierają w sobie esencję tego, co w La Rioja najdoskonalsze.