W ostatnich miesiącach wiele słyszeliśmy o nowych regulacjach UE związanych z produktami wędzonymi.

Data dodania: 2014-09-22

Wyświetleń: 1660

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wędzonki - nowe regulacje prawne! Dlaczego warto docenić polskie wędzonki

Unia chce uregulować wszelkie procesy związane z wędzeniem właśnie, wskazując na to, że jeśli jest ono wykonywane niepoprawnie, w produktach spożywczych znajduje się zbyt wiele substancji smolistych i innych budzących poważne wątpliwości zdrowotne związane ze spożywaniem ich. Chodzi tutaj o zawartość benzoapirenu, którgo zawartośc wg. norm obecnie nie moze przekroczyć 5 mg/kg mięsa. Unia chce zmniejszyć ilość benzoapirenu do 2 mg. Taka dawka wyklucza wyroby z wielu tradycyjnych wędzarni, opalanych drewnem pozbawionych specjalistycznego sterowania. 

Nie oznacza to jednak, że wszystkie wędzonki będą z rynku wycofane – wbrew pozorom większość polskich wędzarni zaoferować może bardzo zdrowe produkty, spełniające wszelkie normy. A smaku, który mają takie właśnie produkty – na przykład wędzone ryby, wędliny czy nawet suszone owoce (w szczególności śliwki) nie da się porównać z niczym innym.

Warto zatem docenić polskie wędzonki i korzystać z nich na co dzień w swojej kuchni. A wykorzystać je można na bardzo wiele różnorodnych sposobów, którym to spróbujemy się przyjrzeć nieco bliżej. Jakie wędzone produkty cieszą się największym powodzeniem w Polsce?

Przede wszystkim mówi się o wędlinach oraz serach wędzonych. W ich przypadku wędzenie przeprowadzane jest w tradycyjny sposób, z wykorzystaniem naturalnego drewna, które nadają bardzo wyjątkowy smak i aromat. W zależności od tego, jaką technikę wędzenia oraz drewno się zastosuje, efekty mogą być różnorodne – smak będzie bardziej słodki czy też słony, a konsystencja delikatna i wyjątkowa. Jako zaś, że najlepsi producenci żywności wędzonej – szczególnie ci, którzy działają lokalnie, oferują naprawdę szerokie możliwości związane z wyborem, każdy z nas znajdzie coś idealnego dla siebie.

Najlepiej stawiać właśnie na produkty regionalne, posiadające wszelkie certyfikaty. Te bowiem są wytwarzane z wykorzystaniem naturalnych metod i technik wędzenia, a co za tym idzie – dostosowane do nawet najbardziej wyśrubowanych norm i wyjątkowo smaczne. Dlatego też na co dzień warto docenić wędzonki i korzystać z nich w swojej kuchni na wiele różnych sposobów. To się po prostu opłaca i przynosi wiele przyjemnych doświadczeń kulinarnych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena