Katalonia to raj nie tylko dla miłośników pięknych krajobrazów i ciepła. Jest to jeden z najbardziej znanych rejonów winiarskich Świata. Stąd pochodzi wiele gatunków znanych win i właśnie tu wyznaczonych zostało najwięcej, bo aż 11 Denominación de Origen. Najważniejsze z tych 11 to z pewnością Priorat i Penedès, ale to oczywiście tylko początek. Ten górzysty rejon, którego głównymi miastami są Barcelona oraz Tarragona, słynie z trzech rzeczy: sportowo z Barcelony, politycznie z olbrzymich ambicji i sporej autonomii, a kulinarnie i winiarsko z marek win, które na całym świecie zdobyły sobie szerokie uznanie.
DOC Priorat
Priorat ma status DO od 1975 roku, a DOC od 2000. Jest to ojczyzna wielu znanych win czerwonych. Swoją niezwykłość zawdzięczają one klimatowi, który jest bardzo suchy. W połączeniu z przepuszczalną, dosyć mocno wyjałowioną łupkową glebą, powoduje to, że wiele winnic istnieje tu od kilku dekad, a to oznacza, że dają dobre, soczyste wbrew klimatowi owoce, które z kolei doskonała technika i technologia, a także wyselekcjonowane drożdże winiarskie pasja i zapał miejscowych winiarzy, mogą zamienić w najwyborniejsze wino pod słońcem. Nabrzmiałe od słońca owoce takich odmian winogron jak garnacha, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir służą do produkcji czerwonych win, głównie słodkich. Ogółem, wina czerwone stanowią w tym DOC aż 90% produkcji.
Warto zajrzeć w okolice winnic przy okazji wakacji w Barcelonie. W Polsce wina z Priorat są raczej słabo dostępne, na miejscu wybór jest wielokrotnie większy, a same wina są też tańsze. Butelka dobrego trunku z Priorat jest wiele warta, a w Polsce najbardziej popularne są wina Álvaro Palacios.
DO Penedès
To DO jest bezpośrednim konkurentem La Rioja w wyścigu po tytuł rejonu najdoskonalszego pod względem technik i technologii. Poziom upraw i sposób produkcji jest tutaj tradycyjnie udoskonalony do takiego poziomu, że nawet z kiepskich winogron produkowane byłoby doskonałe wino, gdyby oczywiście rosły tutaj w ogóle kiepskie winogrona – nie rosną. Prawdziwą gwiazdą rejonu Penedès jest musujące wino cava, które stanowi zresztą jedną piątą tutejszej produkcji. Jest to jednocześnie najpopularniejsze spośród wszystkich win musujących świata, bijące na głowę pod względem popularności i rozpoznawalności nawet francuskie szampany. Cava to alkohol produkowany przede wszystkim z wybornych szczepów parellada, macabeo i xarel-lo, choć najlepsze marki powstają często wyłącznie z chardonnay.
Codorníu oraz Freixenet to dwaj najwięksi producenci w rejonie, którzy eksportują swoje wina również do Polski. Ostatnie lata nie były jednak łaskawe dla tego DO. Od 2005 roku sprzedaż cava na wewnętrznym rynku znacząco spadła, ponieważ Katalończycy zaprotestowali przeciwko odmowie poparcia starań Barcelony o tytuł miasta organizatora olimpiady 2012 przez lidera jednej z partii politycznych. Cóż – najwyraźniej nawet wokół najpopularniejszego wina świata polityka nie przepływa obojętnie.
Warto przy tej okazji dodać, że użycie nazwy cava nie jest w żaden sposób ograniczone terytorialnie. Żadne przepisy nie zabraniają produkcji tego trunku poza Penedès, ani nawet poza Katalonią, a mimo tego, aż 95% produkcji tego wina odbywa się w całości właśnie tutaj. Czy to zasługa klimatu czy tradycji – nie wiadomo. Ostatecznie przecież metoda szampańska nie jest zastrzeżona, nie jest zastrzeżona uprawa szczepów winorośli, nie ma też żadnych innych ograniczeń. Jednak może to magia oryginały tak działa, że niczego nie trzeba zabraniać – smak wina bierze się przecież podobno wcale nie z winogron, ale z pasji ludzi, którzy w jego produkcję włożyli całe swoje serce.