Chrzciny to bardzo piękna, ciepła uroczystość. Zazwyczaj odbywają się w gronie bliskiej rodziny i przyjaciół, więc ich charakter jest bardzo kameralny. Na ogół organizator zna zwyczaje swoich gości, ponieważ to dość wąskie grono, więc wiadomo, ile jedzenia potrzeba oraz co podać, by goście byli zadowoleni. Na chrzciny na ogół podaje się od dwóch do czterech dań gorących i kilka zimnych przystawek. Całość można urozmaicić deserem i zwieńczyć tortem okolicznościowym.
Dania gorące
Ponieważ zaproszeni goście będą w różnym wieku, najlepiej podać dania uniwersalne. Najbardziej uniwersalny jest drób. Mamy do wyboru dania przyrządzane z kurczaka lub indyka. Naszymi gośćmi będą zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Serwowane dania powinny zatem być łagodne, bez ostrych przypraw. Dobrym rozwiązaniem będzie podanie dwóch rodzajów mięsa, na przykład drobiu i wieprzowiny. Mamy wtedy możliwość zaproponowania dań w sosie i dań smażonych. Mamy dużo większe pole do popisu i większe szanse na to, że trafimy w gusta gości.
Zimne przystawki
Wszystko zależy od fantazji i tego, w czym dany lokal się specjalizuje.
Jednak należy zaznaczyć, że na imprezach, na których to organizatorzy ustalają menu, powinny znaleźć się dania, które w większości będą smaczne dla wszystkich. Należałoby zaproponować wędliny lub mięsa pieczone, podane z piklami i półmiskami zielonymi. Można zaserwować gościom pasztety lub jakąś dobrą rybę. Powinniśmy podać również danie, które będzie ozdobą stołu. Każdy kucharz ma coś takiego w swoim menu - ładnie udekorowaną potrawę, która przyciągnie wzrok i jednocześnie zachwyci gości swoim smakiem. Konieczne są sałatki. Nie te ciężkie z majonezem, ale lżejsze, oparte na świeżych warzywach i aromatycznych sosach na oliwie z oliwek ze świeżymi ziołami.
Całość powinny dopełnić ciasta i tort okolicznościowy. Tego rodzaju menu powinno zadowolić nawet wybrednych gości.