Często spotykany przysmak, jednak mało kto potrafi doprawić szpinak. Poniżej sprawdzony przepis zarówno na farsz, jak i na ciasto.

Data dodania: 2014-01-05

Wyświetleń: 1412

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Pierogi ze szpinakiem i suszonymi na słońcu pomidorami

Przepis na smaczny farsz:

Farsz możemy wykonać z mrożonego szpinaku. Będzie łatwiej i oszczędniej. Należy go rozmrozić. Po rozmrożeniu wkładamy do garnka z małą ilością wody i dusimy z odrobiną czosnku. Około dziesięciu minut to wystarczający czas, by szpinak był idealny do dalszych czynności.

Do szpinaku dodajemy sos śmietanowy.

Sposób jego przyrządzenia:

Do garnka wlewamy śmietanę. Dziś producenci na opakowaniach zaznaczają, do czego dana śmietana najlepiej się nadaje. Wybieramy więc ze sklepowej półki śmietanę do zup i sosów. Śmietana powinna się gotować przez chwilę, następnie dodajemy jasną zasmażkę, zrobioną z roztopionego masła lub oleju i kilu łyżek mąki. Wystudzoną zasmażkę dodajemy powoli do śmietany. Następnie całość doprawiamy tartą gałką muszkatołową i solą. Sos łączymy z naszym szpinakiem. Gotujemy jeszcze chwilę.

Całość zgęstnieje dzięki zasmażce zawartej w sosie. Czosnek z gałką muszkatołową sprawią, że szpinak nabierze smaku i aromatu. Całość możemy wzbogacić kolejnym specjałem kuchni włoskiej, czyli pomidorami suszonymi na słońcu. Są dwa rodzaje pomidorów, jakie możemy dodać: pomidory w zalewie lub posypka z suszonych pomidorów. Te z zalewy kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z powstałym farszem. Jeżeli mamy pomidory w formie posypki, również możemy je dodać. Pomidory suszone na słońcu idealnie komponują się ze szpinakiem.

Pozostaje wykonać ciasto. Tutaj proponuję użyć dobrej mąki do piegów i mleka zamiast wody. Mąka do pierogów z reguły oznaczona jest odpowiednio przez producenta na opakowaniu. Jeżeli lubimy ciasto twarde, dodajmy jajko. Jeżeli miękkie, dodajmy roztopione masło (około pół kostki). Wyrobione ciasto należy odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce pod szczelnym przykryciem lub nakryć mokrą ścierką. Po kilkunastu minutach ciasto należy ponownie zarobić. Po tych czynnościach ciasto jest gotowe do wyrobu pierogów.

Stół podsypujemy mąką, dzięki czemu pierogi nie poprzylepiają się do blatu. Warto również schłodzić farsz. Schłodzony będzie gęstszy, dzięki czemu łatwiej będzie nakładać go do ciasta. Farsz nakładamy małą łyżeczką, za każdym razem zwilżając ją w szklance z wodą.

Nasze pierożki gotujemy w osolonej wodzie z kroplą oleju.

Takie pierożki smakują dobrze z podsmażoną papryką kolorową lub z posypką z suszonych pomidorów. Można też podawać je z serem feta.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena