Coraz częściej sushi jest również główną atrakcją kateringową, podczas oficjalnych uroczystości czy konferencji. Po prostu – sushi rządzi! Wypadałoby więc trochę wiedzieć na temat rodzajów sushi…
Co zatem można znaleźć wśród propozycji kuchni japońskiej? Jakie rodzaje sushi mamy do wyboru?
- MAKI – ryż z różnymi dodatkami zawinięty w glony. Rozróżnia się kilka rodzajów maków, w zależności od ich wielkości oraz ilości użytych składników: hosomaki (cienkie roli z niewielką ilością ryżu i jednym składnikiem), futomaki (grube rolki z kilku składników), uramaki (maki odwrócone, czyli na zewnątrz jest ryż, a w środku inne składniki zawinięte w glony) i in.
- GUNKAN – kuleczka ryżu zawinięta w glony nori plus składnik wypełniający, na przykład rybia ikra.
- NIGIRI – bloczek ryżu przykryty kawałkiem surowej ryby.
- OSHI – sushi sprasowane, czyli ryż i ryba układane warstwami.
- CHIRASHI – miseczka ryżu, na którym ułożone są różne składniki, na przykład kawałki surowej ryby.
- INARI – saszetka ze smażonego tofu wypełniona ryżem z różnorodnymi składnikami.
- NARE – sushi sfermentowane. Przygotowuje się je z zasolonej i obłożonej ryżem ryby, która fermentuje około roku (maksymalnie trzy lata). Rzadko już dziś spotykana (nawet w Japonii) forma sushi, uznawana za rarytas.
- TAMAGOYAKI – ryż wraz z dodatkami zawinięty w cienki japoński omlet.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat sushi, czyli kilka ciekawostek… zanim zaczniemy jeść :)
- Słowo sushi, w tłumaczeniu z języka japońskiego, oznacza danie przygotowane z zakwaszonego ryżu. Geneza sushi wiąże się z dawnym sposobem przechowywania jedzenia w fermentującym ryżu (patrz wyżej: nari).
- Narodziny sushi miały miejsce ok. 1300 lat temu, ale światową popularność zaczęło ono zdobywać dopiero w drugiej połowie XX wieku. W latach 70. Japonia zaczęła się wręcz promować na świecie poprzez sushi właśnie.
- Japończycy gustują w sushi, które przygotowuje się ze śmiertelnie trującej ryby. Takifugu… ryba bardziej toksyczna od cyjanku, nie ma nią odtrutki. Nie zabija tylko wtedy, gdy jest odpowiednio przyrządzona. Podają ją wyłącznie mistrzowie kuchni, którzy przeszli kilkuletnie szkolenie związane z tą potrawą.
SMACZNEGO!