Europejska kuchnia zdaje się powoli nudzić jej rodzimym mieszkańcom, którzy coraz częściej sięgają po dania najodleglejszych krajów świata. Skąd taki trend? Czy nuda jest aby jedynym i głównym powodem coraz większej popularności orientalnych smaków?

Data dodania: 2011-05-19

Wyświetleń: 1943

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Podniebienia Europejczyków szukają nowości smakowych. Sztuka kulinarna krajów naszego kontynentu jest coraz rzadziej przez nas wybierana. Taka sytuacja może mieć kilka powodów.

Jednym z nich może być zamożność Europejczyków, którzy dla swoich wakacyjnych lub urlopowych podróży lubią wybierać kraje o zupełnie odmiennej kulturze. Niezbędnym punktem poznawania obyczajowości ludności rdzenniej jest próbowanie ich potraw. Bardzo często są to smaki zupełnie nieznane, bardzo często niedoceniane w Europie. Turysta, po powrocie do swojego kraju, często wraca do tych potraw, bo to pomaga mu przywołać wspomnienia udanego urlopu.

Innym powodem jest zapracowanie. Nie mamy już czasu na gotowanie, dlatego coraz częściej jemy w restauracjach. Doceniamy wtedy nowe kuchnie i stosunkowow tanie potrawy. Orientalne dania odpowiadają na nasze potrzeby.

Kraje orientalne również dbają o swój rozwój i promocję za granicą. Dzięki temu powstaje coraz więcej restauracji i knajpek, gdzie można sprobować tradycyjnych potraw tych odległych krajów. Europejczycy chętnie odwiedzają takie miejsca, by pozbyć się znudzonych europejskich smaków.

Nie ważne z jakiego powodu, ale jednak faktem jest, że orientalne potrawy bardzo nam smakują. Ostatnim hitem na kulinarnym rynku europejskim są dania tajskie. Lekko pikantna, ale i subtelna kuchnia tajska zdobywa coraz szersze grono fanów w Europie. Może uda jej się nawet zagrozić chińskim restauracjom? Im więcej różnorodności w europejskim menu tym lepiej!

Licencja: Creative Commons
3 Ocena