Nie trzeba wyjeżdżać zbyt daleko żeby spróbować odmiennych smaków, wystarczy zajrzeć do odpowiedniej książki kucharskiej lub znaleźć odpowiedni przepis w Internecie.
W kuchni japońskiej często wykorzystywanym składnikiem jest ryba, także w wersji surowej. Prócz ryby wykorzystywane są owoce morza oraz warzywa. Mieszkańcy Japonii jedzą pałeczkami, natomiast zupy pije się bezpośrednio z miseczek, w których są serwowane. Popularnym posiłkiem jest pięcioelementowa potrawa. Składa się z zupy, miski ryżu oraz trzech potraw, z których każda została wyselekcjonowana spośród innej grupy dań. Sushi jest najbardziej rozpowszechnionym daniem japońskim. Typowe sushi składa się z gotowanego ryżu przyprawionego octem ryżowym oraz zróżnicowanych dodatków w postaci roślin warzywnych, kawałków ryb, wodorostów nori, owoców morza, grzybów oraz jajek.
Kuchnia francuska traktowana jest na ogół za jedną z najlepszych na Ziemi. Z reguły kojarzy się z żabimi udkami, bagietkami, serami, ślimakami i winem. We Francji konsumuje się przeważnie trzy dania w ciągu dnia. Typowe śniadanie składa się z bagietki lub croissanta z dżemem podawanego łącznie z kawą lub czekoladą służącą do zamaczania w niej bagietki. Obiad składa się z kilku elementów: zakąski, dania głównego, serów, deseru i kawy. Na kolacje serwowane są dania na ciepło. We Francji sery wytwarzane są w sporych ilościach, formach oraz rodzajach. Najpopularniejsze to camembert, brie i roquefort.
Kuchnia włoska to druga zaraz po kuchni francuskiej najbardziej popularna kuchnia w Europie. Posiłki składają się ze sporej porcji warzyw oraz przypraw, takich jako bazylia, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn i estragon. Z pośród warzyw dość często stosowane są pomidory, czosnek, oliwki oraz cebulę. Spora część potraw jest charakteru mącznego, rybnego i z owocami morza. Cieszące się popularnością potrawy to między innymi pizza, spaghetti, risotto, lasagne, tortellini oraz tiramisu. Tradycyjne danie składa się z przystawki, dania mącznego albo zupy, dania głównego z ryby, mięsa albo drobiu wzbogaconego sałatką lub risotto. Ostatnią częścią posiłku jest deser.
Kuchnia meksykańska jest kombinacją tradycji tubylczych Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Jej kluczowymi elementami są kukurydza, fasola oraz papryka. Zasadniczym surowcem w wielu daniach jest tzw. masa nixtamalera uzyskana z przemiału ziaren kukurydzy. Popularne dania kuchni meksykańskiej to m.in. tortilla, burito (pszeniczna tortilla), tacos (tortilla z mąki kukurydzianej), nachos (małe kawałki tortilli pokryte serem), salsa (warzywny sos), guacamole (sos z awokado), enchiladas (pieczona tortilla) i chimichanga (rodzaj burito z mięsem).
Pod terminem kuchni chińskiej kryje się wiele odmian kuchni regionalnych tamtego obszaru. Do bardziej znanych należą kuchnia pekińska, syczuańska, kantońska czy szanghajska. Popularnym składnikiem kuchni chińskiej jest ryż, ryby, owoce morza, tofu oraz sos sojowy. Powszechnie znane potrawy chińskie to sajgonki, kurczak w pięciu smakach, sosy słodko-kwaśne, lap-cheong (wysuszone kiełbaski) i kaczka po pekińsku.
Specyficzna osobowość kuchni indyjskiej jest rezultatem ogromnego wpływu religii na podejście mieszkańców Indii do odżywiania się. W kuchni indyjskiej stosuje się nieco swoiste w porównaniu do innych kuchni Świata przyprawy oraz produkty spożywczych. Najczęściej stosowanymi składnikami są ghee, besan, mleko kokosowe i tinda. Do przypraw należą curry, czarnuszka, imbir, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne, goździki oraz gorczyca. Powszechnie znane potrawy to m.in. Laddu (słodkie kulki z ciecierzycy), Dal (zupa z soczewicy), Pakora (warzywa w cieście naleśnikowym), Dosa (cienkie naleśniki z soczewicy) i samosa (trójkątne pierożki).