Każda kuchnia, charakterystyczna dla danego państwa, posiada wachlarz elementów, które ją tworzą, swoisty alfabet, który pomaga potrawom wydobyć się na powierzchnię smakowej świadomości.Poniżej podaję piętnaście składników, bez których grecka kuchnia nie mogłaby się obejść ( kolejnośc dowolna ).

Data dodania: 2008-04-07

Wyświetleń: 3659

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons


Każda kuchnia, charakterystyczna dla danego państwa, posiada wachlarz elementów, które ją tworzą, swoisty alfabet, który pomaga potrawom wydobyć się na powierzchnię smakowej świadomości. Te poszczególne wyznaczniki uczą nas odróżniać kuchnie charakterystyczne dla różnych części świata.Bo przecież czym byłaby kuchnia włoska bez makaronu, a kuchnia polska bez kapusty? Kuchnia grecka kojarzy sie nam z serem feta i oliwkami, ale sama w sobie posiada wiele innych smacznych elementów,o których wie tylko Grek gotujący kokoro pastictada,albo zapalony kucharz znający się na rzeczy.Poniżej podaję piętnaście składników, bez których grecka kuchnia nie mogłaby się obejść ( kolejnośc dowolna ).
1.Oliwki – zerwane prosto z drzewa są trujące i muszą być poddane obróbce. Każda szanująca się gospodyni grecka posiada w swoim gospodarstwie beczkę z solanką, w której trzymane są oliwki.A tylko sobie znany przepis jak je oryginalnie przyrządzić, strzeże jak oka w głowie.
2.Oliwa z oliwek – to główny składnik greckiej kuchni, używany w bardzo dużych ilościach.Dodaje się ją do słodkich ciast, do zup,jak i do smażenia i pieczenia mięs.Na wyspach tłoczy się oliwę na miejscu w lokalnych tłoczarniach,które można spotkać prawie w każdej wiosce.
3.Cytryny – tak popularne jak w Polsce jabłka. Niewiele jest przepisów, które nie zawierają cytryn na liście składników. Dodawana jest do kurczaka i do zupy avgo – lemono.Doprawia się nią również sałaty zamiast octu winnego.
4.Pomidory – najczęściej używane warzywo, oprócz papryki i zielonego ogórka. Główny składnik wszelakich sałat, jak i sosów mięsnych. Grecy lubią również zapiekać pomidory z sardynkami czy z serem feta.
5.Rośliny strączkowe – bardzo częsty gość na stołach, przede wszystkim zimą. Grecy lubują się w gęstych zupach z fasoli, soczewicy czy ciecierzycy, które z dodatkiem chleba,oliwek i frytek wystarczają za jeden posiłek. Na wyspach do ich zmiękczania używa się deszczówki.
6.Ser feta – wilgotny, słony, biały ser powstały z pasteryzowanego mleka koziego lub owczego. Najczęściej spotykany w sałatkach, ale również zapiekany.Szczególnie dobry z oliwą z oliwek i oregano.
7.Oregano – Jest najczęściej używaną przyprawą. Można go zrywać na pobliskich łąkach i sadach. W greckim wydaniu ma bardziej ostry smak. Najbardziej smakuje z pieczonym kurczakiem i grecką sałatką.
8.Rozmaryn – długie gałązki o ostrym i aromatycznym smaku,często w brytfance z pieczonym kurczakiem i ziemniakami, zawsze przy grilowanych mięsiwach.
9.Ciasto filo – wyrabia się z pszennej mąki, wody i oliwy z oliwek. Trzeba je rozwałkować na bardzo cienkie warstwy i posmarować oliwą. Pieczone warstwami, po wyciągnięciu z piekarnika rozdziela się na płatki. Przepyszne z dynią i serem feta jako kolokitopita.
10. Cynamon – zaskakująco wykorzystywane do doprawiania jagnięciny czy gulaszów, jak również do ciast i deserów.
11.Liście winogron – często wykorzystywane jako osłona grilowanych ryb przed nadmiernym wysuszeniem. Nadaje potrawom lekko wędzony smak.Najbardziej znana potrawa z liśćmi w roli głównej to dolmates. Jednak trzeba pamiętać o blanszowaniu liści przed użyciem.
12.Czosnek – warzywo bardzo popularne w Grecji i bardzo często goszczące w kuchni. Nie obędzie się bez niego słynne tzatzyki, sofrito czy inne potrawy.
13.Jogurt – wytwarzany jest z mleka krowiego i owczego.Jest bardzo gęsty i posiada kremowy, często kwaskowy smak. Najczęsciej spożywany jako deser z owocami, miodem i orzeszkami. Grecy wykorzystją go również jako marynatę do mięs.
14.Ziarno sezamowe - jest używane przede wszystkim do produkcji chałwy, którą nie rzadko jada się z dodatkiem chleba. Sezam często jest łączony z syropem albo miodem, bądź migdałami i orzechami. Sprasowane bloki z ziarnem sezamowym w roli głównej, to najpopularniejsze słodycze w Grecji.
15. Ouzo – ulubiony grecki aperitif.Jest to alkohol destylowany z winogron, o mocnym smaku anyżu.Najczęsciej podaje się z dodatkiem wody, wtedy ouzo od razu mętnieje i nabiera mlecznej barwy.Często składnik różnych potraw.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena