Wydawać by się mogło, że warzywa i owoce są zdrowe, a do tego pomagają schudnąć. Jednak do końca tak nie jest. Niestety, zbyt częste spożywanie niektórych potraw może spowodować trudności z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że w owocach i warzywach jest zawarta duża ilość magnezu, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Spośród warzyw to najwięcej magnezu znajdziemy w fasoli (169mg), grochu (129) i szpinaku (53). Jeżeli chodzi o owoce, to pierwsze miejsce należy do dzikiej róży (120mg), daktyli (65) i mandarynek (60). Dużą ilość mają jeszcze kukurydza, groszek, pietruszka, bób, banany, jeżyny, melony czy też agrest.
Oto lista owoców, które można jeść do woli i nic się nie przytyje: borówka amerykańska, jeżyna, malina, wiśnia, jagoda, czereśnia, porzeczka, śliwki, agrest, jabłka, truskawki, gruszki, pomarańcze, figi, morele, grejpfruty i kiwi. Jeżeli chodzi o warzywa, to są to: ogórki, chrzan, rzodkiewki, szparagi, sałata, papryka, kapusta biała, soczewica, kapusta włoska, soja, czosnek, kapusta czerwona, por, pomidory, kalarepa, groszek zielony i seler.
Nie wszystkie owoce, jak i warzywa, są dobre prosto z krzaka czy drzewa. Zdarzają się takie, które trzeba odpowiednio przygotować, by były dobre do jedzenia. Zaliczymy do nich takie owoce jak: ananasy, mandarynki i brzoskwinie. Warto zwrócić uwagę na to, czy te owoce są zalane sosem w puszce, czy nie. Jeśli tak, to ich indeks glikemiczny bardzo pójdzie w górę. Jeżeli natomiast chodzi o warzywa, to np. surowa marchewka ma indeks glikemiczny 30, a po ugotowaniu aż 85. Bakłażany i cukinia w czasie smażenia chłoną ogromną ilość tłuszczy, więc lepiej je grillować lub dusić. Do tej listy dorzucić trzeba jeszcze fasolę, brokuły, brukselkę i cebulę.
Do ostatniej grupy, w której zamieszczone są produkty, które trzeba wyeliminować z menu, zaliczymy warzywa takie jak: ziemniak, brukiew, buraki, rzepę, dynię, kukurydzę i fasolkę szparagową. Zawierają one duże ilości cukru, tłuszczu lub wysoki indeks glikemiczny. Mają również dobre składniki dla zdrowia, więc można sobie pozwolić raz na jakiś czas. Jeżeli chodzi o owoce, to zaliczymy do nich: melony, awokado, mango, banany, daktyle, winogrona, arbuzy i rodzynki.