Owoce i warzywa, które można jeść bez ograniczeń i nie martwić się o wszelkie problemy, stanowią większość. Jeżeli nie doda się do nich żadnych sosów czy cukru, będą niskokaloryczne. Są również produkty, które mają ujemny bilans kalorii, np. ogórek, seler, sałata czy rzodkiewki.

Data dodania: 2013-01-31

Wyświetleń: 1912

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wydawać by się mogło, że warzywa i owoce są zdrowe, a do tego pomagają schudnąć. Jednak do końca tak nie jest. Niestety, zbyt częste spożywanie niektórych potraw może spowodować trudności z utrzymaniem szczupłej sylwetki. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że w owocach i warzywach jest zawarta duża ilość magnezu, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Spośród warzyw to najwięcej magnezu znajdziemy w fasoli (169mg), grochu (129) i szpinaku (53). Jeżeli chodzi o owoce, to pierwsze miejsce należy do dzikiej róży (120mg), daktyli (65) i mandarynek (60). Dużą ilość mają jeszcze kukurydza, groszek, pietruszka, bób, banany, jeżyny, melony czy też agrest.

owoce

Oto lista owoców, które można jeść do woli i nic się nie przytyje: borówka amerykańska, jeżyna, malina, wiśnia, jagoda, czereśnia, porzeczka, śliwki, agrest, jabłka, truskawki, gruszki, pomarańcze, figi, morele, grejpfruty i kiwi. Jeżeli chodzi o warzywa, to są to: ogórki, chrzan, rzodkiewki, szparagi, sałata, papryka, kapusta biała, soczewica, kapusta włoska, soja, czosnek, kapusta czerwona, por, pomidory, kalarepa, groszek zielony i seler.

Nie wszystkie owoce, jak i warzywa, są dobre prosto z krzaka czy drzewa. Zdarzają się takie, które trzeba odpowiednio przygotować, by były dobre do jedzenia. Zaliczymy do nich takie owoce jak: ananasy, mandarynki i brzoskwinie. Warto zwrócić uwagę na to, czy te owoce są zalane sosem w puszce, czy nie. Jeśli tak, to ich indeks glikemiczny bardzo pójdzie w górę. Jeżeli natomiast chodzi o warzywa, to np. surowa marchewka ma indeks glikemiczny 30, a po ugotowaniu aż 85. Bakłażany i cukinia w czasie smażenia chłoną ogromną ilość tłuszczy, więc lepiej je grillować lub dusić. Do tej listy dorzucić trzeba jeszcze fasolę, brokuły, brukselkę i cebulę.

Do ostatniej grupy, w której zamieszczone są produkty, które trzeba wyeliminować z menu, zaliczymy warzywa takie jak: ziemniak, brukiew, buraki, rzepę, dynię, kukurydzę i fasolkę szparagową. Zawierają one duże ilości cukru, tłuszczu lub wysoki indeks glikemiczny. Mają również dobre składniki dla zdrowia, więc można sobie pozwolić raz na jakiś czas. Jeżeli chodzi o owoce, to zaliczymy do nich: melony, awokado, mango, banany, daktyle, winogrona, arbuzy i rodzynki.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena