0
głosów
- +

Sherry

Autor:

Aktualizacja: 14.01.2013


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1228 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Sherry to hiszpańskie wina wzmacniane, produkowane przez dodanie gronowego destylatu (brandy) do nie do końca jeszcze przefermentowanego wina. Technika tworzenia sherry zbliżona jest do produkcji słynnych portugalskich Porto.


Sherry to hiszpańskie wino wzmacniane produkowane w regionie Jerez, a konkretnie w "trójkącie sherry", pomiędzy miastami Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria oraz Sanlúcar de Barrameda.

Sherry jest niezbędnym składnikiem wielu hiszpańskich potraw, a także świetnym partnerem do tapas i innych tradycyjnych dań.

Produkcja 

Sherry produkowane jest wyłączenie z trzech szczepów winogron: Palomino, Pedro Ximenez i Moscatel. Na unikalny smak sherry wpływ mają dwa typowe dla tego rodzaju wina procesy:

Wzmacnianie. Proces fermentacji sherry jest przerywany pod koniec poprzez dodanie mocnego destylatu gronowego - brandy. Dzięki temu wino zyskuje 15-18% alkoholu oraz w niektórych przypadkach wyraźnie słodki posmak z pozostałego cukru resztkowego.

Dojrzewanie. Sherry dojrzewa w dużych beczkach z amerykańskiego dębu od 6 miesięcy do 3 lat w zależności od rodzaju i marki sherry. Beczek nie wypełnia się do końca, zostawiając około 1/6 pojemności wolnej, aby na powierzchni wina mógł wytworzyć się "kożuch" - flor - z drożdży oraz innych pozostałości fermentacji, który ogranicza dostęp powietrza do wina i dodaje dodatkowych aromatów. Wino podczas dojrzewania również wielokrotnie przelewa się z beczki do beczki i miesza sherry młodsze ze starszymi.

Rodzaje Sherry

Sherry Fino. Sherry wytrawne, o jasnym, słomkowym kolorze. Lekko ziołowe, z aromatami cytrusów i gorzkich migdałów. Świetne na aperitif, jako towarzysz tapas i składnik dań z kurczaka i ryb. Łagodniejsze fino, produkowane wyłącznie w okolicach Sanlúcar de Barrameda, nazywa się Manzanilla.

Sherry Amontillado. Długo dojrzewające sherry fino, które po okresie dojrzewania pod flor wystawione jest na działanie tlenu. Półwytrawne, z wyraźniejszym bukietem, ale odrobinę łagodniejsze od fino.

Oloroso. Bardzo aromatyczne, ciemne i wyraziste, dojrzewające długo z dostępem powietrza. Orzechowe, często dosładzane dodatkiem wina z winogron Moscatel.

Sherry Pedro Ximenez.  Słodkie sherry wytwarzane z suszonych winogron odmiany Pedro Ximenez. Niesamowicie aromatyczne, gęste, ciemne, bardzo słodkie. Najlepsze, najbardziej wykwintne i najdroższe sherry.

Kulinaria

Del_Duque_Amontillado_Sherry

Sherry jest niezbędnym elementem hiszpańskiej kultury kulinarnej. Każdy z rodzajów jest odpowiedni do innego rodzaju dań - np. fino na początek, do tapas, ale już Pedro Ximenez właściwie wyłącznie jako zwieńczenie posiłku, ewentualnie do ciast lub serów. 

Sherry używa się także do przyrządzania dań. Słodkimi można nasączać ciasta, marynować w nich dziczyznę lub dodawać do sosów do wołowiny. Fino świetnie się sprawdzą do dań z warzyw, owoców morz i kurczaka. 

Poniżej podajemy przepis na jeden z najpopularnieszych tapas - pieczarki z szynką serrano u sherry fino.

Pieczarki z serrano (champińones con jamon serrano) (na 4 osoby)

Składniki

600g pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

100g Szynka Serrano (najlepiej w kawałkach)

100ml Sherry Fino

oliwa z oliwek

natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie

Pieczarki oczyścić, cebulę obrać i posiekać drobno, czosnek pokroić w cienkie plasterki.

Szynkę serrano pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek i szynkę.

Dodać pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół).

Zrumienić. Podlać sherry, doprawić solą i pieprzem.

Dusić przez ok. 10 minut do odparowania sosu.

Podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki z dużą ilością świeżego chleba.

Lista Tagów: hiszpania, tapas, sherry, alkohole, wina

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij