Dowiedz się co to jest omega-3 i jakie ma właściwości. Artykuł poświęcony jest głównie tematyce ciąży, rozwoju płodu oraz temu, jak omega 3,6,9 wpływa na te procesy.

Data dodania: 2013-06-06

Wyświetleń: 1410

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ludzki mózg zaczyna się rozwijać już u płodu w łonie matki. Dlatego tak istotne jest zażywanie kwasów omega przez ciężarną kobietę. Zapotrzebowanie na te kwasy podczas ciąży wzrasta aż cztery razy. Badania pokazują, iż mają one korzystny wpływ na spadek kurczliwości mięśni gładkich oraz produkcję prostaglandyn, których zwiększona ilość wywołuje przedwczesne porody.

Kwasy  omega mają ważną rolę w tworzeniu się układu nerwowego płodu. Kwasy  omega-3 są budulcem komórek nerwowych i osłonek mielinowych. Kwas omega-3 przekształca się w organizmie w kwas DHA, który jest elementem tkanki mózgowej.

Karmiąca piersią kobieta, która dba o prawidłowy poziom kwasów tłuszczowych omega, wywiera wpływ na korzystne ukształtowanie się układu nerwowego dziecka, co potem odwdzięczy się lepszą zdolnością do zapamiętywania i uczenia się. Ponadto wspomaga koordynację funkcji motorycznych.

Poza wpływem na rozwój mózgu kwasy omega zapewniają również właściwe ukształtowanie się siatkówki oka niemowlęcia. Mama w ciąży dostarcza dziecku kwasy przez łożysko. Dziś liczne preparaty suplementacyjne pomogą w uzupełnianiu ich poziomu. Część z nich jest szczególnie skierowana dla ciężarnych i karmiących matek.

Właściwy poziom kwasów omega chroni dziecko przed alergią i astmą w przyszłości, a matkę przed ryzykiem depresji poporodowej, ponieważ z kwasów tłuszczowych omega-3 powstają dwa hormony: serotonina i dopamina, czyli hormony szczęścia.

Dieta bogata w ryby wpływa bardzo dobrze na funkcjonowanie macicy i jajników, jak również na spermę mężczyzny. Wczesna suplementacja kwasów omega-3, czyli od trzynastego tygodnia ciąży, pomaga zmagazynować ich zapasy, z których dziecko będzie korzystać w drugiej połowie ciąży. Warto wiedzieć, że ryby nie produkują kwasu omega-3, ale czerpią go z pożywienia - czyli alg. Najwięcej kwasu zawierają ryby morskie np. makrela, łosoś, dorsz, tuńczyk czy śledź.

Jeśli matka nie karmi piersią tylko karmi dziecko mlekiem modyfikowanym to warto wiedzieć, że jest ono również dodatkowo wzbogacane w kwasy omega-3.

Warto wiedzieć!

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3:
-ALA – kwas alfa-linolenowy np. siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, olej rzepakowy, zielone warzywa liściaste,
-EPA - kwas eikozapentaenowy np. olej ryb morskich i wodorosty,
-DHA - kwas dekozaheksaenowy  (w tych wyżej wymienionych).

Licencja: Creative Commons
0 Ocena