Z czego powinna się składać dobra kolekcja odzieży gastronomicznej, z jakich materiałów powinna być uszyta, które fasony są praktyczne i wygodne w pracy kelnera i kucharza. To są pytania, na które należy sobie odpowiedzieć przed wyborem i zakupem odzieży dla pracowników. Kolekcja odzieży gastronomicznej powinna ...

Data dodania: 2008-02-24

Wyświetleń: 9359

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Z czego powinna się składać dobra kolekcja odzieży gastronomicznej, z jakich materiałów powinna być uszyta, które fasony są praktyczne i wygodne w pracy kelnera i kucharza. To są pytania, na które należy sobie odpowiedzieć przed wyborem i zakupem odzieży dla pracowników.

Kolekcja odzieży gastronomicznej powinna zawierać kilka grup odzieży. Są to odzież kelnerska, odzież dla kucharza, odzież uniwersalna dla pracowników gastronomii, odzież HACCP spełniająca specjalne wymagania. Kolekcja odzieży gastronomicznej HACCP zalecana jest wszędzie tam, gdzie wymagane jest wdrożenie systemu HACCP identyfikacji i kontroli zagrożeń powstających w punktach krytycznych procesu technologicznego przetwarzania żywności.

Dobrym i uniwersalnym rozwiązaniem dla personelu są zapaski. T-SHIRT lub biała koszula, czarne spodnie lub spódnica, do tego zapaska to doskonały strój dla kelnera, kelnerki, personelu baru i kuchni. Kupując zapaski należy zwrócić uwagę na jakość materiału. Zapaski są relatywnie tanie, więc nie warto oszczędzać i kupować najtańszych zapasek z kiepskiego materiału. Zwróć uwagę na skład materiału i gramaturę. Aby zapaska dobrze się prezentowała, była trwała i odporna na plamy powinna być wykonana z materiału o gramaturze minimum 220g/m2. Najlepszy skład materiału to mieszanka poliester z bawełną w proporcji 65%poliester, 35%bawełna. Zapaska uszyta z takiego materiału będzie się dobrze prezentowała. Na rynku najczęściej występują zapaski w dwóch długościach, 60cm dla pań i 90cm dla panów, zapaski z kieszeniami lub bez. Do zapaski bez kieszeni można dokupić tak zwaną kieszeń kelnerską mocowaną na pasku zapaski.
Dobrze, gdy zapaska zawiera element identyfikujący obiekt gastronomiczny. Może to być logo lub nazwa obiektu. Mamy tu do dyspozycji kilka technik nanoszenia elementów identyfikujących. Są to haft, sitodruk lub termonadruk. Współczesne automaty haftujące potrafią precyzyjnie, szybko w dowolnych kolorach nanieść prawie każdy element graficzny. Podobnie sitodruk i inne techniki nadruku.

Odzież gastronomiczna dla kelnerów i kelnerek to klasyczne zestawy czarna spódnica biała koszula dla pań, czarne spodnie biała koszula kamizelka dla panów. Strój damski można urozmaicić eleganckimi fartuszkami. Mamy do dyspozycji fartuszek włoski, francuski oraz fartuch przedni. Dla panów krawat, mucha i zapaska to doskonałe uzupełnienie stroju.



Odzież gastronomiczna dla kucharza to przede wszystkim bluzy kucharskie, spodnie kucharskie oraz czapki kucharskie. Bluzy kucharskie występują w kilku typowych fasonach. Są to eleganckie i reprezentacyjne bluza szefa oraz bluza kucharska Kontrast. Obie bluzy uszyte są z wysokiej jakości materiału firmy KLOPMAN, mają fason dwurzędowej marynarki z kontrastowymi guzikami. Pokrój szyi wykończony stójką oraz długie wywijane mankiety. Mniej reprezentacyjna, ale bardzo wygodna do pracy w kuchni jest bluza kucharska w serek. Najczęściej spotykane spodnie kucharskie to klasyczne białe spodnie oraz spodnie kucharskie Bartolini z materiału w pepitkę. Czapki kucharskie to klasyczna budyniówka, czapka naleśnik, furażerka oraz czapki z siatką na włosy.

Odzież gastronomiczna

Licencja: Creative Commons
0 Ocena