Zima nieubłaganie wyciąga do nas swoje długie mroźne ręce i wymusza na nas wiele różnych zmian, przez które lepiej możemy zaadaptować się do otoczenia. Najbardziej widoczne zmiany to oczywiście nasz ubiór, który ma nam zapewnić ciepło i chronić przed groźnym wyziębieniem naszego organizmu, przestawiamy swoje zegarki, przyzwyczajamy się do szybko zapadającego zmroku i co bardzo ważne zmieniamy swoją dietę.
Wiele produktów jest w tym czasie niedostępnych, a zapotrzebowanie naszego organizmu również się zmienia, bowiem zużywamy o wiele więcej energii i musimy pamiętać o jej częstym uzupełnianiu. Nasz organizm potrzebuje również bardzo wielu witamin i substancji odżywczych aby mógł zachować pełną sprawność podczas tych utrudnionych warunków atmosferycznych.
Doskonałym i zarazem bardzo prostym sposobem na uzupełnienie swojej diety jest coś, co od niepamiętnych lat możemy znaleźć w niemal każdym domu, mowa tutaj oczywiście o domowych konfiturach. Nasze babcie i prababcie, mamy i z pewnością przyszłe pokolenia będą tworzyły swoje własne przysmaki i zapasy, które stają się tak niezwykle przydatne w czasie zimy. Z pewnością każdy z nas pamięta babcine słoiki pełne marynowanych owoców, warzyw, przecierów czy przeróżnych słodkości, z których każdy zaopatrzony był w specjalne etykiety do oznaczenia co gdzie się znajduje i co poszczególny słoik zawiera.
Takie przechowywanie jedzenia pozwala na zachowanie jego najważniejszych wartości odżywczych, witamin i wszystkiego co przydaje się naszemu organizmowi, bez sztucznych konserwantów i barwników, które oferują nam dzisiejsze sklepy spożywcze.