1
głosów
- +

Zdrowa żywność - kuchnia włoska

Autor:

Aktualizacja: 28.10.2012


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 972 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Na całym świecie dużą popularność zyskały takie potrawy jak pizza, spaghetti, tortellini, czy deser tiramisu. Nic dziwnego więc, że kuchnia włoska ma tylu miłośników. Sam jestem jednym z nich. Moim ulubionym przysmakiem są makarony, dzięki którym istnieje wiele przepisów na pyszne dania.


Jednak włoska pasta niestety tuczy. Co zrobić by nie zrezygnować z tej przyjemności?

Odpowiedź jest prosta: zamieńmy produkty na te same tylko zdrowsze. Ktoś może czuć się zawiedzionym na te słowa myśląc, że to nie będzie to samo. I tu się myli. Też kiedyś się zastanawiałam jak zdrowa żywność może być smaczna. Ale zdrowe odżywianie nie polega na katowaniu się i piciu przykładowo soku z kapusty. Wystarczy trochę naszych chęci, a  możemy przygotować apetyczny, a zarazem dietetyczny posiłek.

 

Przyrządzając danie, które zawiera makaron, nasz główny składnik można doskonale zastąpić. Będzie nim makaron razowy, który jest jak znacznie zdrowszy niż zwykły. Smakuje praktycznie tak samo, ale dla naszego organizmu jest o wiele lepszy. Zawiera bowiem błonnik niezbędny w każdej diecie oraz pomaga przy trawieniu. Jest to spowodowane zawartością mąki pełnoziarnistej, której ziarno jest mielone w całości, przez co składniki odżywcze zostają zachowane.

Jednak nie samym makaronem człowiek żyje. Istnieje mnóstwo dodatków, które znakomicie się nadają i są to: oliwa z oliwek, parmezan, pomidory, tuńczyk, oliwki oraz wiele innych.

Jeśli po jakimś czasie znudzą nam się makarony ( dla mnie to wręcz niemożliwe), to spróbujmy czegoś nowego. Mianowicie zamieńmy zwykłą pizzę na pizzę light. Do ciasta dodajmy mąkę pełnoziarnistą, oliwę z oliwek, a żółty ser zastąpmy mozzarellą. Dorzućmy pomidorki i gotowe. Pizza z pewnością wyjdzie wyśmienita i co ważniejsze zdrowa.

 

Korzystajmy więc ze smakołyków kuchni włoskiej, ale pamiętajmy by jeść wszystko z umiarem. Kupujmy tylko zdrowe składniki, albo ograniczmy te, które są nieco bardziej kaloryczne. Nie ma nic lepszego niż jeść zdrowo i przyjemnie.

 


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij