Maszyny do waty cukrowej mogą nieco zadziwiać. Bo w jaki sposób sprawić, że najzwyklejszy cukier w kryształkach zmieni się nagle w puszystą chmurkę? To zadanie należy pozostawić dla specjalistów, jakimi bez wątpienia są maszyny do waty cukrowej.

Zawarty w nich mechanizm wcale nie jest aż tak skomplikowany, jakby mogło się zdawać. Cała sztuka polega na rozpuszczeniu słodkiego cukru w wysokiej temperaturze, umieszczenie go na swojego rodzaju „karuzeli”, która szybkimi obrotowymi ruchami ostudzi go, a następnie wyrzuci na drewniany patyczek. Już po krótkiej chwili możemy zauważyć, że z maszyny do waty cukrowej wydobywa się najprawdziwszy, miękki, biały cukrowy puch!

 

Klasyczny sposób mówi, aby słodkości były zawsze w kolorze białej chmury. Jednak czas nieubłaganie pędzi na przód, a gusta się zmieniają. Obecnie z maszyny do waty cukrowej coraz częściej wydobywa się wata we wszystkich kolorach tęczy: od niebieskiego, przez czerwienie, zielenie, żółcie. Bywa również tak, że z maszyny do waty cukrowej uzyskujemy całą tęcze jednocześnie: drewniany patyczek, a na nim pasiasta wata? Dla nowoczesnej maszyny do waty cukrowej nie stanowi to najmniejszego problemu!

 

Może jednak konsument wolałby połączyć kolory z zapachami? To również nie jest żadna fanaberią. Obecnie, spotykając maszyny do waty cukrowej mamy możliwość dokonania wyboru spośród smaków, kolorów i zapachów. Wszystko odbywa się w sposób jak najbardziej bezpieczny: do maszyny do waty cukrowej nadal trafia ten sam, najzwyklejszy biały cukier, jednak podczas podgrzewania jest do niego dodawany naturalny barwnik spożywczy oraz aromat. Ta metoda pozwala serwować słodycze stosunkowo najbardziej zdrowe, jeśli porównamy je z innymi, proponowanymi na sklepowych pólkach.

 

Maszyny do waty cukrowej ostatnimi czasy jednak mają tendencję do powracania do swoich korzeni. Coraz częściej można spotkać niemalże zabytkowe maszyny do waty cukrowej, które pod swoja pozornie starodawną obudową skrywają nowoczesne technologie. Wobec tego, jeśli spotkamy maszyny do waty cukrowej, które wyglądem będą bardziej przypominać zabytek, niż nowoczesny sprzęt gastronomiczny, nie obawiajmy się, że przeczą one jakimkolwiek zasadom higieny.

 

Wspomnieliśmy już, że maszyny do waty cukrowej zamieniają zwykły biały cukier w płynny, gorący karmel, a ten następnie przekształca się w najprawdziwszą, białą chmurę. Czy to czary? Nie, maszyny do waty cukrowej to nie ekwipunek czarodzieja, to po prostu doskonały przykład na to, jak można ciekawie wykorzystać najzwyklejsze prawa fizyki. Tworząc maszyny do waty cukrowej ktoś bardzo pomysłowy zauważył, że siła odśrodkowa jest w stanie ekspresowo ochłodzić gorący karmel i zmienić go w długie, suche nitki. W taki oto sposób powstała uwielbiana przez cały glob, pyszna wata cukrowa. Co prawda, mając maszyny do waty cukrowej, zakres możliwości jest ogromny. Z takim urządzeniem, stworzenie tęczowego, pachnącego malinami przysmaku jest dziecinnie łatwe, ale nie ma wątpliwości, że maszyny do waty cukrowej to jedyny i najlepszy sposób do przyrządzenia klasycznej wersji: białej i puszystej.

Licencja: Creative Commons